Finanțe Stiri

China cauta companii romanesti pentru investitii

31 mart. 2015 < 1 min

China cauta companii romanesti pentru investitii

Reading Time: < 1 minut

Statul chinez a plecat la cumparaturi prin Europa Centrala si de Est. Un nou fond de investitii regional sustinut de China, care dispune de 500 de milioane de dolari pentru 16 tari din Europa Centrala si de Est, si-a deschis operatiunile si in Romania.

China-CEE Investment Cooperation Fund, creat de Export Import Bank din China, in parteneriat cu alti investitori principali, doreste sa investeasca in domenii precum energia – regenerabila, din deseuri si conventionala – infrastructura de mediu, capacitati de depozitare si distributie, fibre optice, productie industriala specializata, etc.

„Speram sa identificam firme cu un management bun, dinamice, in care sa investim in Romania,” a spus Octavian Vidu, CEE Equity Partners Investment Manager pentru Romania. CEE Equity Partners consiliaza fondul chinez.

Pana in prezent, fondul a facut investitii in Polonia in domeniul energetic, printre care o investitie de 70 de milioane de dolari in Polenergia, care dezvolta proiecte de energie eoliana, dar si conventionala (gaze si carbune). Fondul a cumparat si un pachet majoritar din BFK Ungaria, cea mai mare universitate privata din Ungaria, cu aproximativ 6.000 de studenti.

Principalul investitor al fondului este Export Import Bank din China (Eximbank China), care a contribuit cu 470 de milioane de dolari, in timp ce Eximbank Ungaria a investit 30 de milioane de dolari. Fondul poate folosi o facilitate speciala de credit de 10 miliarde de dolari de la Eximbank China pentru regiunea CEE.

Pana la sfarsitul acestui an va fi lansat un al doilea fond, de un miliard de dolari, pentru aceasta regiune, cu acelasi management. CEE Equity Partners, consilierii fondului, sunt un grup de 18 specialisti cu zeci de ani de experienta in regiune.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: