Companii Finanțe Stiri

Chiriile spațiilor stradale din București sunt la fel de scumpe ca în Bratislava

3 dec. 2019 2 min

Chiriile spațiilor stradale din București sunt la fel de scumpe ca în Bratislava

Reading Time: 2 minute

În topul chiriilor locațiilor de retail stradal, Causeway Bay din Hong Kong rămâne cea mai scumpă arteră comercială la nivel global, cu un nivel al chiriei de referinţă al magazinelor de 2.164 euro/ mp / lună, se arată în raportul “Main Streets Across the World 2019”, întocmit de Cushman & Wakefield.

Pe locul al doilea se situează Upper 5th Avenue, cu un nivel al chiriei de referinţă al magazinelor de 1.775 euro / mp/ lună, urmată de New Bond Street din Londra  cu un nivel de 1.352 euro / mp / lună. În clasament urmează Avenue des Champs Elysées din Paris cu 1.166 euro/ mp/ lună și Via Montenapoleone din Milano cu 1.142 euro/ mp/ lună.

Sydney a înregistrat cea mai mare creștere a valorilor de închiriere din top 10 (17,9%), Pitt Street Mall ajungând la 849 euro/ mp/ lună.

Bucureștiul se află în top 50 orașe analizate la nivel global și pe locul 30 la nivel european, dintre cele 448 de locații din 68 de piețe analizate, cu o medie a chiriilor pe Calea Victoriei, principala arteră comercială a Capitalei, de 50 euro/ mp/ lună. București împarte aceeași poziție cu Bratislava, Slovacia sau Nicosia, Cipru. În Belgrad, Kiev sau Sofia chiriile practicate pentru spaţii stradale depășesc nivelul din Bucureşti, o valoare mai scăzută regăsindu-se în Riga, Vilnius sau Skopje.

5 din 10 cele mai scumpe locații de retail stradal se află în Europa, 3 în Asia, 1 în Australia și 1 în SUA

La nivel european, New Bond Street din Londra se află pe primul loc în clasamentul celor mai scumpe magazine stradale, regăsindu-se pe locul 3 la nivel global. După artere comerciale din Paris și Milano, pe locul 4 se situează Bahnhofstrasse din Zurich cu 683 euro/ mp/ lună iar pe locul 5 Kohlmarkt din Viena, cu 405 euro/ mp/ lună.

Cea mai mare creștere a chiriilor din top 10 (14%) a fost remarcată pe strada Ermou din Atena, ajungând la 285 euro/ mp/ lună. Aproape 70% dintre chiriile locațiilor europene au rămas stabile sau au înregistrat creșteri spre deosebire de anul trecut

La polul opus se situează zona Centrală și de Est a Europei, unde oferta de retail modern și volumul vânzărilor online sunt încă scăzute comparativ cu Nord-Vestul Europei.

În regiunea Asia-Pacific chiriile sunt fie stabile, fie în creștere în peste 80% dintre locații. India a înregistrat cu o creștere puternică a chiriilor în mai multe orașe, în timp ce chiriile din Hong Kong au rezistat în ciuda protestelor recente şi a unor perspective incerte.

Pe continentul american, evoluţia chiriilor reflectă variaţii diferite în funcţie de locaţie, iar chiriile din New York dau semne de stabilizare, după scăderile valorice înregistrate din ultimii ani. Piața de retail din America Latină continuă procesul de maturizare, deși chiriile pot fi schimbătoare.

Foto: © Ncristian | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: