Business Stiri

Președintele Joe Biden anunță un grant de 14 mil. $ pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare modulare mici NuScale în România

27 iun. 2022 2 min

Președintele Joe Biden anunță un grant de 14 mil. $ pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare modulare mici NuScale în România

Reading Time: 2 minute

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat la Summit-ului G7 alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru o noua etapa a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici NuScale în România de către NuScale – Etapa Preliminară a Studiilor de inginerie și proiectare pentru proiectul SMR din România.

În dezvoltarea acestui studiu Nuclearelectrica și NuScale vor colabora cu USTDA pentru inițierea unui pachet de studii și activități de inginerie și proiectare, precum și analize tehnice ale amplasamentului potențial de la Doicești, care vor furniza României date esențiale pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici din România. Aceste informații sunt esențiale pentru estimarea costurilor, planificarea riguroasă a activităților și definirea proiectului prin raportare la cerințele de autorizare și reglementare naționale și internaționale aplicabile. De asemenea, în aceasta etapa vor fi identificați potențialii furnizori de servicii și pentru producția componentelor și asamblarea acestora în România.

„Tehnologia reactoarelor modulare mici a NuScale, prima și singura tehnologie SMR care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleara din SUA (NRC), poate sprijini obiectivele de decarbonare ale României, contribuind în același timp la independenta energetica și prosperitatea tarii noastre. Prin parteneriatul cu Statele Unite, alegând o tehnologie deja aprobata și validata de către un reglementator cu experiență, România se asigura, de asemenea, ca proiectele sale în domeniul energiei nucleare respecta cele mai înalte standarde de siguranță nucleara. De asemenea, Nuclearelectrica, cu peste 25 ani de operare la cele mai înalte standarde de securitate a centralelor nucleare, este mandra să contribuie cu expertiza la dezvoltarea primelor reactoare modulare din Europa și să ofere un exemplu pentru alte tari interesate să dezvolte programe nucleare civile.”

Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica

România, prin Nuclearelectrica, face astfel primii pași spre implementarea în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale din Europa cu 6 module, și o putere instalată 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui SMR NuScale în România. La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat și de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021.

US Exim Bank și-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înțelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari. NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica și evalua potențialele amplasamente pentru reactoare modulare mici. În mai 2022, în urma finalizării studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, Județul Dâmbovița, a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea și respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: