fbpx
Finanțe

Cifra de afaceri din comert a crescut cu 3,3%1 min

03/04/2015 < 1 min read

author:

Cifra de afaceri din comert a crescut cu 3,3%1 min

Reading Time: < 1 minut

Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut in februarie fata de ianuarie atat ca serie bruta, cu 1,5%, cat si ca serie ajustata, cu 1,4%. Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comert a crescut ca serie bruta cu 3,3% si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 3,5% , potrivit datelor INS. In perioada 1.I‐28.II.2015, volumul cifrei de afaceri din comert a crescut fata de  aceeasi perioada din  2014, ca serie bruta si ca serie ajustata, cu  4,8%, respectiv 4,9%.

Scaderea inregistrata in februarie comparativ cu ianuarie a fost cauzata de reducerea vanzarilor de alimente, bauturi si tutun (-3,3% ca serie bruta si -0,6% ca serie ajustata) si a celor de produse nealimentare (-2,7% brut si -2,9% ajustat). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 4,1% ca serie bruta si cu 1,5% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate.

Raportat la februarie 2014, comertul cu amanuntul a crescut in februarie anul acesta cu 3,3% ca serie bruta si cu 3,5% ca serie ajustata, datorita avansului inregistrat de vanzarile de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate (+10,8% brut si 7,6% ajustat) si de vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+7% brut si +6,6% ajustat). Vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 3,2% ca serie bruta si cu 1,5% ca serie ajustata.

Pe ansamblul primelor doua luni, afacerile pentru comertul cu amanuntul au crescut cu 4,8% ca serie bruta si cu 4,9% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2014.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *