Companii Stiri

Finanțări europene de 314 mil. euro pentru companii care luptă contra COVID-19 sau sprijină revenirea după pandemie

8 iun. 2020 2 min

Finanțări europene de 314 mil. euro pentru companii care luptă contra COVID-19 sau sprijină revenirea după pandemie

Reading Time: 2 minute

Comisia Europeană a anunțat finanțări de aproape 166 de milioane de euro către 36 de companii care luptă contra pandemiei de coronavirus și încă 148 de milioane de euro pentru alte 36 de companii care contribuie la planul de revenire al Uniunii Europene. Startupurile și IMM-urile selectate pentru sprijin provin din 16 țări, incluzând 12 state membre ale UE, Marea Britanie și trei țări asociate.

Aproape 4.000 de startupuri și de IMM-uri au depus cereri de finanțare prin proiectul-pilot Accelerator, al Consiliului European pentru Inovare (CEI) în martie, dintre care mai mult de 1.400 au propus inovații cu relevanță pentru epidemia provocată de coronavirus. Din acest motiv, au fost alocate recent încă 150 de milioane de euro acestei runde de finanțare, totalul general ajungând la peste 314 milioane de euro.

„Sprijinul mai mare pe care l-am acordat Consiliului European pentru Inovare va contribui la valorificarea întregului lor potențial, astfel încât să putem face mai bine față crizei provocate de coronavirus și să sprijinim mai eficient redresarea Europei. CEI a reacționat rapid la criza legată de coronavirus și a demonstrat flexibilitatea și impactul finanțării UE”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Primul grup de 36 de companii, care vor contribui la combaterea coronavirusului, vor lucra la proiecte inovatoare, precum extinderea producției de șervețele pentru biodecontaminare, dezvoltarea unor sisteme de monitorizare a ventilației care le oferă persoanelor care acordă primul ajutor feedback în timp real cu privire la calitatea ventilației asigurate pacientului, dezvoltarea unei platforme de anticorpi pentru tratarea cazurilor grave de infecție și multe altele.

De asemenea, 139 de companii implicate în combaterea coronavirusului care nu au putut primi finanțare în această rundă din cauza limitărilor bugetare au primit nou introdusa Marca de excelență pentru combaterea COVID-19, în semn de recunoaștere a valorii propunerii lor și pentru a le ajuta să atragă sprijin din alte surse de finanțare.

Alte 36 de companii, angajate în sprijinirea planului de redresare pentru Europa, vor lucra într-o multitudine de sectoare și proiecte, care includ, de exemplu, dezvoltarea unor turnuri de turbine eoliene mai solide și mai înalte, fabricate din module de lemn, cu potențial de reducere foarte mare a costurilor energiei eoliene, un sistem de producție de îngrășăminte ecologice sau o soluție bazată pe tehnologia blockchain pentru practici de reciclare sustenabile ale producătorilor.

Alte 679 de mărci de excelență au fost acordate unor propuneri de înaltă calitate care au îndeplinit criteriile de finanțare, dar nu au putut fi finanțate din cauza bugetului limitat.

Din finanțarea de 314 milioane de euro acordată de CEI, 174 de milioane de euro vor fi sub formă de investiții de capital. De la introducerea sa la jumătatea anului 2019, proiectul-pilot Accelerator al CEI a oferit opțiunea investițiilor de capital directe de până la 15 milioane de euro, pe lângă sprijinul sub formă de granturi de până la 2,5 milioane de euro.

Peste 10 000 de startupuri și IMM-uri au depus până acum cereri de finanțare, solicitarea de finanțare fiind în total de peste 26 de miliarde de euro. Dintre cele 72 de companii care au primit astăzi sprijin, 46 urmează să primească sprijin sub formă de capitaluri proprii.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: