Marketing Stiri

Companiile vor rezultate masurabile in PR, dar nu investesc in evaluare

29 mai 2015 2 min

Companiile vor rezultate masurabile in PR, dar nu investesc in evaluare

Reading Time: 2 minute

Companiile isi doresc instrumente avansate de masurare a impactului campaniilor de PR, insa nu sunt la fel de dispuse sa si investeasca in evaluare.

78% dintre companii ar investi un buget mai mare in campanii de PR, daca ar avea acces la instrumente avansate de masurare a impactului, insa aproximativ 60% dintre companii nu aloca deloc buget pentru evaluare, in timp ce numai 8% aloca un buget mai mare de 5% din bugetul campaniei pentru aceasta componenta, arata un studiu asupra impactului pe care il au campaniile de PR in business, din perspectiva top managementului, comandat de GMP PR si realizat de Open-I Reasearch.

Desi opinia majoritara este ca actiunile de PR au un impact foarte mare in business si pot influenta foarte mult increderea clientilor in produsele si serviciile companiei (58%), putine companii considera ca PR-ul influenteaza in foarte mare masura rezultatele financiare ale companiei (17%), mai arata studiul prezentat la conferinta Impactul PR-ului in business, la care a fost invitata Katie Paine.

Alinierea obiectivelor de comunicare cu obiectivele de business este esentiala pentru aprobarea strategiei de PR, 75% dintre respondenti declarand acest lucru, in timp ce cei mai putini, 17% dintre manageri, iau in calcul instrumente de monitorizare a rezultatelor cand aproba strategia de PR.

Studiul mai arata ca in ceea ce priveste evaluarea campaniilor de PR, managementul urmareste cel mai frecvent date despre numarul de preluari de catre publicatii (92%), numarul de vizite pe site (75%) si tone of voice (67%). Pe de alta parte, evaluarea campaniilor de PR din perspectiva impactului campaniei asupra consumatorului este urmarita cel mai frecvent de management prin date despre notorietate (83%) si schimbari in perceptie (58%). Cand evalueaza influenta campaniei asupra businessului clientului, managerii urmaresc datele de reputatie (83%) si datele despre valoarea marcii (58%). Studiul a confirmat asocierea pe care top managementul o face automat intre PR, notorietate si reputatie.

Cele mai puternice obstacole care stau in calea masurarii impactului campaniilor PR sunt: lipsa bugetelor pentru masurare (60%), lipsa oamenilor specializati pentru etapa de masurare (30%) si dificultatea separarii impactului campaniilor de PR de efectul altor tipuri de campanii (30%).

Studiul a fost realizat in luna mai si a avut o etapa calitativa in care au fost conduse sase interviuri si o etapa cantitativa la care au participat 30 de respondenti, companii mari care investesc in PR. Esantionul este considerat reprezentativ pentru industrie.

Foto: © Jerryb8 | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: