Confederația Patronală Concordia: eficientizarea sectorului public, nu taxarea contribuabililor
Reading Time: 3 minuteConfederația Patronală Concordia reprezintă 20 dintre cele mai importante sectoare ale economiei românești și este un partener de dialog social, reprezentativ la nivel național, a venit cu o reacție urmare a ședinței Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, unde au avut loc întâlniri cu premierul Ilie Bolojan, pentru a se discuta noile măriri de taxe.
Dan Șucu a declarat că: Suntem conștienți de necesitatea unor măsuri rapide pentru corectarea deficitului bugetar, însă insistăm ca această echilibrare să se realizeze prin reducerea cheltuielilor și nu prin măsuri de creșteri a taxelor. Cuvântul de ordine trebuie să fie eficientizarea activității sectorului public, nu taxarea suplimentară a contribuabililor și a sectorului privat.
Majorările succesive de taxe și impozite din ultimii doi ani, care au condus la creșterea substanțială a veniturilor statului, au fost introduse sub justificarea că vor conduce la scăderea deficitului bugetar, aflat deja la un nivel îngrijorător. Cu toate acestea, am experimentat un dezmăț al cheltuielilor care a condus la o creștere a deficitului, în locul scăderii promise. Ne opunem categoric majorărilor de taxe și considerăm profund nedrept ca sectorul privat să plătească din nou pentru iresponsabilitatea guvernelor din ultimii ani.
Este profund nedrept când știm că România pierde enorm la colectarea TVA – o treime din acest impozit nu ajunge în bugetul de stat. Știm că există rețele sofisticate de eludare a TVA-ului, susținute de demnitari care ar trebui să apere interesele publice.
Și, cu toate acestea, noi discutăm despre creșterea TVA exact pentru cei care îl plătesc onest.Sunt industrii care se confruntă în acest moment cu dificultăți majore. Multe firme care și-au plătit la timp și corect impozitele, timp de decenii, sunt acum în situații limită. Aceste companii au acum nevoie de ajutor pentru a supraviețui, nu de taxe suplimentare care să le împingă spre faliment. Vorbim de zeci de mii de angajați care ar pleca în șomaj și de mii de antreprenori, în mare parte români, care și-ar vedea visurile zdrobite.
În perioada în care a condus Primăria Oradea și Consiliului Județean, domnul Bolojan a demonstrat responsabilitate și eficiență în administrarea banului public. Ne așteptăm ca în mandatul de premier să aplice aceeași abordare riguroasă.
Îi solicităm ultimativ domnului prim-ministru Bolojan să dimensioneze cheltuielile bugetare în conformitate cu resursele reale. Somăm guvernul să înceteze transmiterea ineficienței și proastei gestiuni, specifice zonei publice, către firmele private și cetățeni. Această nouă criză, pornită de clasa politică, nu se rezolvă prin majorări de taxe, ci printr-o bună gospodărire a banului public.
Ilie Bolojan vrea marți asumarea răspunderii pe măsurile fiscale
Premierul Ilie Bolojan a declarat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern în care se dezbate primul pachet de măsuri de reducere a deficitului că îşi propun ca după şedinţa de guvern să depună proiectul la Parlament, iar cel mai târziu marţi, data şedinţei ECOFIN, să se intre pe ultima parte a procedurii parlamentare de asumare a răspunderii, după preluarea amendamentelor.
Premierul Ilie Bolojan a avut vineri, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, asupra măsurilor guvernamentale pentru reducerea deficitului bugetar şi creşterea credibilităţii economice a României.
Proiectul de lege pe care Executivul urmează să își asume răspunderea în Parlament, săptămâna viitoare, prevede mai multe majorări de taxe și impozite, unele care intră în vigoare de la 1 august, iar altele de la 1 ianuarie 2026.
Printre cele mai importante măsuri care vor intra în vigoare de la 1 august se numără:
- Cota redusă de 11% se va aplica alimentelor, medicamentelor, energiei termice, lemnului de foc, apei și sectorului HORECA – menținând protecția pentru categoriile vulnerabile.
- Cota standard crește la 21%, față de 19% în prezent, și se va aplica tuturor celorlalte bunuri și servicii.
Majorarea accizelor cu 10%:
Se va aplica pentru:
- combustibili (motorină, benzină),
- produse din tutun,
- băuturi alcoolice.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz