Companii Stiri

Consolidare în agricultură: Holde Agri Invest cumpără Agromixt Buciumeni

23 apr. 2020 2 min

Consolidare în agricultură: Holde Agri Invest cumpără Agromixt Buciumeni

Reading Time: 2 minute

Compania românească Holde Agri Invest a semnat un acord pentru achiziția integrală a companiei Agromixt Buciumeni, care exploatează terenuri agricole în județul Călărași. În urma acestei tranzacții, Holde Agri Invest deține peste 7.000 de hectare de teren operat.

Achiziția Agromixt Buciumeni reprezintă o investiție strategică pentru Holde Agri Invest, care urmează să se listeze în următoarele luni pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul HAI.

În 2019, Agromixt avea 21 de angajați, venituri de peste 20 milioane de lei și un profit net de 5 milioane de lei, având o fermă în județul Călărași, unde se cultivă an de an inclusiv rapiță și soia, culturi ce vor fi adăugate la portofoliul Holde.

„Suntem încântați de achiziționarea companiei Agromixt Buciumeni, deoarece considerăm această investiție de o importanță strategică pentru Holde. În urma acestei tranzacții, Holde deține un portofoliu de peste 7.000 de hectare de teren exploatat, un prag pe care am promis investitorilor noștri, care au participat la plasamentul privat din decembrie 2019, că îl vom atinge”, a declarat Liviu Zăgan, CEO al Holde Agri Invest.

Achiziția a fost parțial finanțată cu capitalul atras în timpul plasamentului privat pentru acțiunile Holde din decembrie 2019 și parțial prin finanțare bancară tradițională. Tranzacția a fost împărțită în două etape. În prezent, Holde Agri Invest deține o participație de 30% în companie, iar în următoarele luni, restul de 70% din acțiuni vor fi transferate către Holde.

În urma preluării Agromixt Buciumeni Holde Agri Invest a ajuns la 55 de angajați în principalele locații de activitate ale companiei, inclusiv în centrul de servicii din București. În afara celei mai noi ferme achiziționate în Călărași, Holde Agri Invest operează de asemenea o fermă în zona Roșiorii de Vede și deține un siloz de 10.000 tone în localitatea Călinești.

În toamna anului trecut, compania a atras investiții de 5 milioane de euro de la investitori români privați și instituționali, precum Alexandru Leonard Leca, Dan Manolescu, Daniela Nemoianu, Cristian Pop, Angelica Rapotan, Cristian Scafa, fondurile locale de investiții Vertical Seven Group și Certinvest.

În 2020, Holde intenționează să își continue investițiile în utilaje noi, instalații de depozitare și sisteme de irigații. Anul viitor, managementul companiei se așteaptă să ajungă la 10.000 de hectare de teren.

Obiectivul companiei este de a deveni unul dintre cei mai mari jucători români pe piața agricolă locală, cu un portofoliu de minim 20.000 hectare de teren operat în următorii 10 ani, având în plan investiții de peste 50 de milioane de euro în dezvoltarea businessului.

Holde a pornit în 2016 ca un startup fondat de patru antreprenori români, Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig. În 2017, fondatorii și-au unit forțele cu echipa companiei locale de asset management Certinvest. După închiderea plasamentului privat din decembrie 2019, Holde Agri Invest SA are 52 de acționari, cel mai important fiind Vertical Seven Group, fond de investiții deținut de antreprenorii Andrei Crețu și Iulian Cîrciumaru, cu 19,6% din companie. Restul investitorilor dețin între 9% și 0,1% în afacere. Modelul de business prevede ca niciun acționar să nu dețină o participație majoritară în cadrul companiei.

Foto: ID 153819054 © Ludmila Smite | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: