Finanțe Stiri

Credite pentru IMM-urile inovatoare

19 ian. 2017 2 min

Credite pentru IMM-urile inovatoare

Reading Time: 2 minute

Fondul European de Investiții (FEI) și UniCredit au semnat contractul de Garanții InnovFin acordate IMM-urilor pentru a dinamiza accesul la finanțare pentru firmele mici, mijlocii și mid-caps inovatoare în 8 țări. Această tranzacție beneficieaza de suport din partea Horizon 2020, Programul-cadru pentru Cercetare și Inovare al UE, și din partea Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de Investiții pentru Europa (Investment Plan for Europe).

Acordul va permite UniCredit, prin subsidiarele sale, să ofere finanțare suplimentară în valoare de 160 de milioane de euro companiilor inovatoare din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și Serbia.

Băncile din Bosnia și Herțegovina și Serbia vor beneficia de sprijinul unei garanții oferite de FEI și sprijinită prin Horizon 2020 (Programul UE de Cercetare și Inovare), în timp ce contractele de garanție cu băncile grupului UniCredit din Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și România vor avea la bază sprijinul Planului de Investiții pentru Europa.

“Acest acord este o veste excelentă pentru companiile mici innovative din aceste 8 țări. Finanțarea suplimentară de 160 de milioane de euro disponibilă prin acest acord demonstrează că Planul de Investiții joacă un rol crucial pentru Comisia Europeană în atingerea obiectivului de a sprijini IMM-urilor să creeze joburi, să inoveze și să creasca”, a declarat vice-președintele Comisiei Europene Jyrki Katainen, responsabilul cu locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate.

“Acest acord de garantare la nivelul grupului UniCredit pentru IMM-uri va fi de mare ajutor pentru țările din Vestul Balcanilor și din Europa de Est în sprijinirea activității de inovare și antreprenoriat. Sunt încrezător că rețeaua UniCredit din cele 8 țări va ținti companiile cu potențial înalt de creștere, care vor avea capacitatea de a transforma finanțarea obținută în creștere economică și locuri de muncă nou create”, a adăugat directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert.

“Suntem ferm angajați în sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii din Europa Centrală și de Est (CEE). Datorită noii facilități de garantare și rețelei noastre extinse, putem sprijini mai intens dezvoltarea IMM-urilor inovative din diferite țări unde clienții noștri vor avea acces mai facil la finanțare și vor beneficia de costuri ale creditului mai bune”, Carlo Vivaldi, șeful Diviziei CEE a UniCredit.

Tranzacția reflectă angajamentul UE de a lansa rapid inițiative concrete care au ca țintă accelerarea tranzacțiilor de finanțare și garantare capabile să impulsioneze crearea de locuri de muncă și dezvoltarea în UE.

Fondul European de Investiții (FEI) este parte componentă a Grupului Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrală este de a sprijini întreprinderile micro, mici și mijlocii din Europa prin facilitarea accesului la finanțare. 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: