Finanțe Stiri

Credite verzi

11 apr. 2018 4 min

Credite verzi

Reading Time: 4 minute

Vreți să cumpărați o casă eficientă energetic? Băncile sunt pregătite cu… credite verzi, cu dobânzi mai mici, pentru cei care doresc să protejeze mediul. Dar ce vă trebuie pentru a le obține? 

credite verzi Andrey Popov dreamstime l 57718725Cine vrea credit cu dobândă mai mică, pentru o casă care oferă facturi mai mici la utilități și ajută la protejarea mediului? După toată agitația legată de Prima Casă, a venit vremea ca băncile să se întoarcă și spre finanțarea caselor “verzi”. O casă eficientă energetic înseamnă un consum redus de energie, iar ofertele de credite verzi ale băncilor arată ca putem avea și un consum redus de dobândă. Deocamdată, trei bănci au lansat astfel de ipoteci prietenoase cu mediul, iar una dintre ele oferă și credite pentru achiziția de echipamente verzi (frigidere, aparate de aer condiționat, sisteme de iluminat de tip LED, ferestre și uși termopan etc.).

Banca Transilvania este prima care a finanțat astfel de investiții în proiecte de eficiență energetică, urmată de Raiffeisen Bank și Unicredit Bank. Un program similar este și Casa Verde, ce permite instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, iar în perioa­da 2010-2017 s-au finalizat peste 30.000 de proiecte (persoane fizice), valoarea finanțată fiind de circa 180.000.000 lei. Persoanele fizice pot primi până la 8.000 lei finanțare nerambursabilă pentru pompe de căldură și panouri solare.

Consum redus de dobândă

Creditele verzi au costuri mai mici în comparație cu un credit stan­dard, spre exemplu, dobânda poate fi mai mică cu până la 1,15%, arată o analiză a FinZoom.ro.

Banca Transilvania (BT) oferă gratuități în cazul anumitor comisioane, precum analiza dosarului și evaluarea imobilului. Creditul imobiliar-ipotecar verde de la BT oferă și posibilitatea achiziționării în euro, celelalte bănci alegând să acorde finanțări doar în moneda locală. Avansul este de 15%, iar suma împrumutată este de maximum 100.000 de euro (sau echivalent în lei), pentru o perioadă cuprinsă între 5 și 30 de ani. În cazul acestui tip de credit, la documentele necesare se adaugă și un certificat energetic A. Dobânda este formată din indicele de referință ROBOR la 6 luni sau EURIBOR la 6 luni plus marja fixă a băncii (3, respectiv 4,25 punte procentuale) și variază în funcție de evoluția indicelui de referință și a cursului valutar. La aceste costuri se adaugă: comisionul de administrare de 150 lei/an, comisionul unic pentru serviciile ofe­rite la cerere (100 lei/serviciu), asigurarea imobilului și taxa de înscriere la arhiva electronică a garanției pe venituri (65,7 lei pentru fiecare garanție). BT oferă și o reducere a dobânzii pentru cei care încasează veniturile prin bancă. Banca Transilvania are și un credit de nevoi personale destinat achiziției de echipamente verzi, suma împrumutată putând ajunge până la 5.000 de euro, iar perioada de creditare fiind de maximum 5 ani.

credite verzi topÎn cazul Raiffeisen Bank, avansul pentru creditul imobiliar Casa Ta Verde este de 15-45% din valoarea imobilului, avansul mai mic aplicându-se pentru achiziția imobilelor din localitățile cu un indice pozitiv de evoluție a pieței imobiliare. Suma împrumutată este cuprinsă între 5.000 și 300.000 euro (echivalentul în lei), iar perioada este cuprinsă între 3 și 30 de ani. Banca oferă varianta unei dobânzi fixe pe 7 ani (4,75%), ulterior variabilă (ROBOR la 3 luni + 2,5%), pentru cei care încasează salariul pe card Raiffeisen Bank. Raiffeisen cere ca imobilul achiziționat să dețină certificare de eficiență energetică acordată de Romania Green Building Council (RoGBC).

Creditul verde de la UniCredit Bank este dedicat achiziției de locuințe construite după 1 ianuarie 2000 care dețin certificate de eficiență energetică de tip A sau B+. Creditul verde le oferă clienților un avantaj important în gestionarea costurilor: o valoare mai redusă a ratei lunare, comparativ cu alte credite cu ipotecă oferite de UniCredit, inclusiv față de ofertele din programul Prima Casă. Un exemplu comparativ de rată lunară pentru un credit ipotecar în valoare de 200.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani arată o rată de 987 lei pentru Creditul Verde (DAE 4,43%), 1.002 lei pentru Credit Prima Casă și 1.127 lei pentru Credit Ipotecar pentru Achiziție (DAE 5,63%).

Verde să fie!

Potrivit Romania Green Building Council (RoGBC), pentru a fi considerată “verde”, o locuință trebuie să întrunească mai multe criterii:

Eficiență Energetică & Energie Verde

Anvelopă eficientă și de calitate superioară a clădirii, sistem mai eficient de încălzire, ventilare mecanică sau pasivă, design solar activ și pasiv și folosirea energiei verzi fie prin echipamente montate direct pe locuință, fie prin încheierea unui contract de livrare de Energie Verde cu furnizorul de energie.

 Amplasament

Se încurajează reconversia și revitalizarea siturilor industriale; amplasamentul ales trebuie să aibă acces direct la mijloace de transport în comun și să fie într-o comunitate ce poate fi parcursă pietonal.

Calitatea aerului din interior

Soluțiile tehnologice, ventilarea naturală (sau un sistem hibrid) sunt folosite pentru a asigura calitatea aerului interior; vopselele, lacurile și adezivii nu trebuie să introducă compuși toxici în locuință.

 Proiectare bioclimatică

Locuințele să valorifice caracteristicile amplasamentului (climă, vegetație, topografie, geologia solului), pentru a minimiza necesarul de energie și pentru a crea un mediu interior mai sănătos și mai confortabil (ventilație naturală, acustică, iluminat natural).

Construcția și managementul

Reducerea/eliminarea eroziunilor, protejarea copacilor existenți pe sit și a biodiversitătii locale; existența unor facilități care ajută la protecția mediului (zonă de compostare, zonă de colectare a deșeurilor reciclabile etc.).

Alte principii sustenabile

Locuințele sustenabile sunt proiectate să fie durabile pentru a minimiza nevoia de reparații sau de lucrări de construcții majore; designul inteligent permite utilizări diferite ale locuinței pe măsură ce nevoile ocupanților se modifică.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: