Stiri

Crește salariul minim și zile libere plătite pentru părinți de la 1 ianuarie 2022. Ce alte modificări apar în codul muncii

26 oct. 2021 2 min

Crește salariul minim și zile libere plătite pentru părinți de la 1 ianuarie 2022. Ce alte modificări apar în codul muncii

Reading Time: 2 minute

Apar noi modificări în relațiile de muncă. Astfel, crește salariul minim, munca suplimentară va fi răsplătită prin ore libere plătite pe parcursul a 90 de zile, dar și amenzi pentru angajatorii care nu își plătesc muncitorii.

Începând de la 1 ianuarie 2022 salariul de bază minim brut va crește la 2.550 lei lunar.

Părinții vor putea primi zile libere plătite pentru pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani inclusiv, precum și pentru părinții care au în întreținere copii sau adulți cu handicap cuprinși într-o formă de învățământ, respectiv înscriși în cadrul unei unități de învățământ preuniversitar, inclusiv de educație timpurie antepreșcolară, pe perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021-2022, fără a se include vacanțele, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară unde aceștia sunt înscriși, în condițiile prevăzute de legea aplicabilă.

Munca suplimentară va fi recuperată în termen de 3 luni

Munca suplimentară se va compensa prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

Se introduce în Codul Muncii „munca subdeclarată” ce reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidențiat în statele de plată a salariilor și în declarația lunară privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităților fiscale, sancțiunea în acest caz fiind amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație, fără a depăși valoarea cumulată de 100.000 lei.

Încălcarea de către angajator a obligației de a plăti salariul salariatului cu mai mult de o lună de la data de plată a salariului stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz, se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepția situației în care angajatorul se află sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: