Companii Stiri

Crestere pe segmentul imobiliar de lux

22/12/2014 3 min read

Crestere pe segmentul imobiliar de lux

Reading Time: 3 minute

In 2014, a crescut cu aproximativ 12% numarul tranzactiilor pe segmentul rezidential de lux din Bucuresti, potrivit unei estimari a grupului de firme imobiliare Nordis. Totodata a crescut si interesul investitorilor pentru demararea de proiecte imobiliare de amploare. In 2014-2015 sunt in constructie peste 500 apartamente in zonele de lux Soseaua Nordului – Herastrau, Primaverii, Floreasca, Kiseleff si Aviatorilor.

40% dintre cumparatorii de apartamente de lux au optat pentru trei camere si 35% au ales patru sau cinci camere, cu preturi pornind de la 180.000 de euro.

“Fata de anul 2013, se poate discuta de o crestere a numarului tranzactiilor de circa 12% in anul 2014, dar si o crestere a bugetelor alocate pentru achizitii rezidentiale. In ceea ce priveste ponderea tranzactiilor in anul ce se incheie, 40% dintre cumparatori s-au orientat catre apartamentele cu 3 camere, acestea fiind versatile, se potrivesc si unui cuplu tanar dar si unei familii si au un randament investitional bun. Fiind vorba de zone premium din Bucuresti si apartamentele cu suprafete mari, de 4 camere sau mai mari au avut o pondere mai mare in achizitii, de circa 35%, acestea fiind preferate de familii mai numeroase, dar nu numai”, declara Emanuel Postoaca, General Manager al Nordis.

Apartamentele cu 2 camere sunt cumparate in special de investitori, acestea avand preturi mai mici, datorita suprafetelor mai scazute, dar si pentru ca au potential bun de inchiriere, zonele de top fiind preferate de expati.

Doar 5% din locuintele cumparate in 2014 in zonele de lux ale Capitalei au fost garsoniere.

grafic_tranzactii_lux_Nordis_2014

In 2014, in zona Herastrau – Soseaua Nordului s-au demarat doua proiecte de lux de anvergura, care au fost in stand by dupa anul 2008. Ansamblurile au un regim de inaltime de peste 10 etaje si vor livra impreuna in jur de 300 de apartamente, de 2, 3, 4 camere si penthouse-uri.

“Este primul an dupa perioada de scadere din 2008, cand dezvoltatorii imobiliari incep proiecte de valori mari, cu apartamente de lux (suprafete mari, finisaje superioare, amplasament bun), la un nivel mai inalt de calitate decat cele construite in ultimii 3-4 ani, cand au fost livrate putine imobile noi, de dimensiuni mici, cu apartamente medium plus, adaptate cererii mai scazute si a presiunii pretului de achizitie. Tendinta de creştere din 2014 se va mentine si in anul 2015, anul viitor fiind programate sa inceapa inca doua proiecte imobiliare care vor fi finalizate in 2017, care vor oferi spre vanzare peste 350 de apartamente de lux, cu amplasamente premium, pentru care pretul mediu de vanzare incepe de la 1.500 euro +TVA pe metru patrat construit”, declara Emanuel Postoaca, General Manager al Nordis.

In zona Kiseleff- Aviatorilor au fost incepute mai multe proiecte premium, multe din ele gandite inainte de inceperea crizei si sistate in ultimii ani. Este vorba de mai multe imobile ce vor livra in jur de 150 de apartamente de la 2 la 4 camere si penthouse-uri. In intervalul 2015- 2016, toate aceste apartamente vor fi scoase la vanzare si vor fi incepute si alte proiecte noi.

In zona Kiseleff-Aviatorilor cele mai multe cereri sunt pentru apartamente mari, de 3 si 4 camere sau tip penthouse si semnificativ mai mica pentru 2 camere.

Cele mai multe apartamente de doua camere de lux din Bucuresti s-au vandut in zona Floreasca.

In zona Floreasca, unde investitiile au avut o tendinta crescatoare inca de acum doi ani, exista mai multe proiecte in derulare ce trebuie sa ajunga la finalizare in 2015. In aceasta zona, cererile sunt axate in mod egal pentru apartamente de 2, 3 si 4 camere, iar suprafetele apartamentelor sunt mai mici fata de proiectele din Kiseleff-Aviatorilor.

In zona Dorobanti – Primaverii au fost incepute mai multe proiecte, la fel ca in celelalte zone, majoritatea din ele gandite inainte de inceperea crizei şi sistate in aceasta perioada. Multe din cladirile rezidentiale aflate in proiect sunt de mica inaltime, exclusiviste, cu putine apartamente mari si finisaje foarte bune.

In zona Dorobanti – Primaverii majoritatea cererilor sunt pentru apartamente mari, de 3 si 4 camere sau tip penthouse si foarte putine se indreapta catre 2 camere.

Grupul de firme imobiliare Nordis a fost infiintat in 2008, de catre Emanuel Postoaca, consultant imobiliar cu experienta in investitii rezidentiale in zona de nord si astazi reuneste trei firme specializate: Nordis, de intermediere imobiliara, Nordis ¬ Administrare, de administrare de imobile si Nordis Investments, de investitii si dezvoltare imobiliara.

Nordis are in portofoliu, la vanzare, inchiriere sau in administrare peste 2.500 de proprietati premium din zonele de nord ale Bucurestiului din Piata Victoriei si pana in Iancu Nicolae: Kiseleff, Aviatorilor, Primaverii, Herastrau – Soseaua Nordului, Baneasa si Pipera.

Printre companiile care au apelat la serviciile Nordis se numara: Generali, De Silva, Porsche Bank, Lukoil, BCR, Lidl, BauMax, Arabesque, Strabag, Alstom, Philips, Dent Estet, Alitalia, Apa Nova precum si Ambasada Ungariei, Ambasada Coreei, Ambasada Ciprului.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă