fbpx
Finanțe Stiri

Cresterea creditelor de investitii imobiliare3 min

23/06/2014 3 min read

Cresterea creditelor de investitii imobiliare3 min

Reading Time: 3 minute

BCR este prima banca care a introdus dobanda fixa pe 5 ani la creditele de investitii imobiliare. Banca a inregistrat, pe parcursul primelor 5 luni din acest an, o crestere de peste 4 ori a vanzarilor de credite ipotecare acordate in lei, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2013.

“BCR inregistreaza vanzari de credite ipotecare Casa Mea la un nivel cel putin egal cu cel de credite ipotecare Prima Casa. Acesta este un semnal puternic ca piata imobiliara este pe un trend ascendent sustenabil, tranzactiile imobiliare putand fi sustinute din activitatea de baza a bancii. In acest context, BCR vine cu solutia de finantare a locuintei potrivita pentru fiecare client in parte. Oferta curenta BCR este una imbatabila: ZERO comisioane bancare si o dobanda fixa de numai 5,25% pe o perioada de 5 ani pentru creditul Casa Mea. Totodata, BCR are printre cele mai mici costuri pentru evaluarea imobilului adus in garantie”, spune Andrew Gerber, Director Produse Retail in cadrul BCR.

Avantajul creditului Prima Casa ramane avansul de 5% care reprezinta un ajutor real pentru tinerele familii care doresc sa-si achizitioneze prima locuinta si nu au reusit sa stranga o contributie proprie mai mare. Timpul de raspuns mai scurt, precum si dobanda fixa foarte competitiva pe o perioada de 5 ani, constituie marile avantaje ale creditului Casa Mea.

Decizia BCR de a introduce credite de investitii imobiliare cu o perioada mai lunga in care dobanda este fixa, a fost luata pentru a asigura clientilor o certitudine in ceea ce priveste cuantumul ratelor de plata.

“In prezent suntem singura institutie bancara care ofera imprumuturi imobiliare cu rate fixe competitive in moneda nationala. Aceasta este solutia ideala pentru a oferi clientilor certitudinea sumelor de plata lunare pe parcursul urmatorilor ani. Acum, cand dobanzile la LEI au ajuns la minime istorice se iveste oportunitatea de a fixa rata de dobanda pe o perioada mai mare de timp (5 ani) si de a proteja clientii de o posibila crestere a acesteia. Indiferent daca un client opteaza pentru achizitia primei locuinte, relocarea intr-o locuinta mai mare sau pentru imbunatatirea locuintei curente siguranta de a sti exact cuantumul de plata lunar este critica si de aceea incurajam dezvoltarea creditarii ipotecare cu rate fixe, un produs deja impamantenit pe alte piete“, a adaugat Andrew Gerber.

In cadrul creditului standard pentru casa cel mai apreciat este creditul de investitii imobiliare cu dobanda fixa pentru 5 ani. In prezent, peste 75% dintre clientii BCR care acceseaza credite ipotecare Casa Mea aleg varianta ratelor fixe beneficiind de siguranta sumei lunare de plata pe parcursul urmatorilor ani.

Cei mai numerosi clienti care au ales varianta cu rate fixe sunt din Bucuresti urmati de cei din judetele Cluj, Timis, Iasi, Constanta si Brasov, in timp ce la polul opus se situeaza judetele Teleorman, Neamt, Dambovita, Buzau si Giurgiu.

Anul trecut, valoarea creditului ipo­tecar mediu era de circa 140.000 lei, insa in 2014 a cunoscut o crestere de aproximativ 15%, ajungand la 160.000 de lei. In Bucuresti, valoarea creditului mediu este de 180.000 de lei. Preponderent, romanii se orienteaza catre apartamente cu doua camere, trei camere si case. Cei care merg catre garsoniere si apartamente cu 4 camere sunt mai putin numerosi.


EXEMPLU DE CALCUL

DAE = 5,36% pentru un credit CASA MEA in valoare totala de 150.000 lei, pe 30 ani; dobanda: 5,25%/an fixa in primii 5 ani si ulterior variabila 5,19% (ROBOR 6M + 2,1%); taxa de evaluare: 300 lei inclusiv TVA; rata lunara: 828 lei in primii 5 ani si 823 lei ulterior; valoare totala platibila: 297.024 lei. DAE nu include costul asigurarii imobilului. Exemplul valabil in luna mai 2014, pentru clientii care isi primesc salariul in cont la BCR. Promotie valabila in perioada 7 mai – 16 iulie 2014.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *