28 iul. 2020 5 min

Cu bursa la arat

Reading Time: 5 minute

Cum atragi 12 milioane de lei pe bursă în doar 48 de ore? Cu o idee, dorința de a face farming modern, guvernanță corporativă și finanțare prin bursă. Liviu Zăgan, CEO al Holde Agri Invest, crede că agricultura din România are o șansă, dar are nevoie și de investiții și de know-how.

Ce înseamnă Holde Agri Invest, care a fost modelul de business cu care ați pornit la drum?

Agricultura este capital intensive. Ne-am propus să creștem businessul atrăgând capital de la investitori, private equity și mai nou prin interme­diul a două plasamente private – decembrie 2019 și iunie 2020. Agricultura în România are o șansă, dar are nevoie și de investiții și de know-how. Credem că putem să aducem un suflu nou în zona agri și să construim un business de farming modern cu adevărat și finanțat corespunzător. Totul a pornit de la ideea de a crea o companie agricolă de ultimă generație, finanțată cu capi­tal local, care, prin tehnologie, organizare adecvată și oameni potriviți, va deveni în câțiva ani unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața agricolă românească. Holde oferă o structură de organizare nouă pe piața agricolă din România, unde fermele individuale sunt reunite în cadrul unei societăți de tip holding, Holde Agri Invest SA, al cărei administrator unic este compania de management Holde Agri Management SRL.

Compania de management este guvernată de un consiliu de ad­mi­nistrație (format din Iulian Cîrciumaru, Alexandru Covrig, Leonard Leca, Cosmin Mizof, Eugen Voicu și Liviu Zăgan), iar activitatea de zi cu zi este desfășurată de echipa executivă, formată din profesioniști locali și internaționali, organizată ca un Shared Service Centre pentru toate fermele administrate. Scara mică, combinată cu lipsa unei tehnologii avansate, face ca sectorul agricol român să funcționeze la un nivel subperformant. Obiectivele principale ale Holde sunt de a crea valoare în agribusiness printr-o agricultură durabilă și performantă și de a dezvolta comunitățile rurale din România prin utilizarea tehnologiei și apelarea la profesioniști cu experiență în domeniul agricol.

Holde a închis cu succes al doilea plasament privat, atrăgând 12 mi­lioane de lei de la investitori pe BVB. V-a schimbat pandemia de CO­VID-19 strategia pentru următoarea perioadă?

Se știe că zona de agricultură este rezistentă la evenimente de tip COVID-19, fiind contraciclică. Deși puteam să avem situații dificile (persoane din staff-ul nostru infectate cu COVID, probleme pe lanțurile de aprovizionare cu inputuri sau pe lanțul de desfacere), din fericire până acum lucrurile s-au situat în limita normalului. Cel de-al doilea plasament privat, închis anticipat în mai puțin de 48 de ore datorită suprasubscrierii, a dovedit că există un potențial mare pe piața de capital din România, iar investitorii au dorința de a sprijini afacerile antreprenoriale locale. Paradoxal, contextul pandemiei s-a dovedit favorabil pentru ca Holde să atragă capital și s-a observat un interes crescut în ultimele luni din partea investitorilor români de a investi în agricultură, deoarece este un sector defensiv și mai stabil indife­rent de fazele ciclului economic sau de o potențială recesiune. Pe durata unei crize, produsele alimentare fac parte din infrastructura critică, de aceea va exista întotdeauna o cerere ridicată pentru acestea.

Terenurile sunt încă foarte fragmentate, cum vedeți evoluția agriculturii românești?

Agricultura are nevoie de reglemen­tări care să susțină agricultorii și să ajute la rezolvarea problemelor care sunt deja cronice – ne dorim să existe o durată minimă a contractelor de arendă (8-10 ani), care să permită amortizarea investițiilor și care să faciliteze investiția în sisteme de irigații, ne dorim de asemenea să existe reglementări cu pri­vire la comasarea terenurilor lucrate de fermieri.

liviu zagan 5

Sperăm că autoritatea publică vă face progrese în perioada următoare și va veni cu soluții. Dacă fermierii au siguranța că pot opera un teren pentru perioade mai lungi de timp și îl pot lucra în sole mari, vor fi mult mai interesați să investească în îmbunătățirea calității solului, vor avea și timpul necesar pentru amortizarea costului utilajelor mo­derne și vor putea mult mai ușor să implementeze proiecte de irigații. În România există încă situații în care contractele de arendă sunt semnate pentru o perioadă de 1 sau 2 ani și fermierii nu au niciun interes real de a-și face o strategie pe termen lung, fiind aproape de imposibilă practicarea unei agriculturi moderne fără o garanție asupra contractului.

Ce planuri aveți în continuare?

Holde își propune că în perioada următoare să investească în mo­dernizarea fermelor preluate în 2018 și 2019 prin creșterea capacității de stocare, prin investiții în sisteme de irigații – avem un proiect pilot pentru 2021 – și desigur să extindem suprafața lucrată. Holde operează în prezent peste 7.000 de hectare de teren, dar intenționează să ajungă la 10.000 de hectare până la sfârșitul acestui an.

Încep antreprenorii români să des­copere finanțarea prin bursă?

Cred că da. Pentru noi a fost un succes până acum și ne propunem să continuăm acest tip de finanțare. Bursa de Valori București oferă o gamă largă de instrumente de finanțare de care Holde va profita cu siguranță și după listare prin metode standard de finanțare, cum ar fi majorări de capital, distribuirea de acțiuni noi pentru atragere de capital suplimentar sau emisiuni de obligațiuni corporative. În afară de aceste instrumente tradiționale, la nivel de management s-a discutat și dezvoltarea ulterioară a afacerii Holde prin achiziții de companii și extinderea terenului arabil prin schimb de acțiuni (share swaps) și majorări de capital prin aport în natură. Eu, personal, simt că mediul de business local se perfecționează an de an, apar noi instrumente, noi idei și oameni noi care sunt dornici să facă afaceri pentru ei, dar și pentru comunitate.

O idee validată de 132 de acționari

Ideea pentru proiectul Holde a fost concepută de patru antreprenori români – Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig. În 2017, echipa de la fondul local de investiții Certinvest s-a alăturat proiectului și, în 2018, Holde Agri Invest SA a fost oficial înființată, iar la scurt timp a atras prima investiție externă de la antreprenorii Iulian Cîrciumaru și Andrei Crețu, prin fondul lor, Vertical Seven Group. În iulie 2018, Holde făcut prima achiziție, o fermă de 2.800 ha în zona Roșiorii de Vede din județul Teleorman, iar în august 2018 a început cultivarea terenului. În septembrie 2019, a atras 5 milioane de euro de la 20 de antreprenori români și oameni de afaceri și a extins terenul exploatat la 3.500 ha. În decembrie 2019, a strâns 11 milioane de lei de la investitorii de pe Bursa de Valori București, printr‑un plasament privat. În aprilie 2020 a fost achiziționată ferma Agromixt Buciumeni, iar în iunie 2020, printr‑un al doilea plasament privat, Holde a atras alte 12 milioane de lei din piața de capital. 80 de investitori noi au participat la acest plasament, Holde ajungând la 132 de acționari, persoane fizice și juridice.

liviu zagan 8

Arhitect de profesie și partener fondator al Cumulus Architecture, una dintre cele mai importante companii de proiectare din România, Liviu Zăgan are o experiență de peste 10 ani în agricultură, acumulată la ferma de familie Cerealflor.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 345 (15 iulie – 15 septembrie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: