Antreprenori Tech

Cucerirea lumii prin tehnologie

23 ian. 2020 4 min

Cucerirea lumii prin tehnologie

Reading Time: 4 minute

Peste 50 de delegații străine au vizitat în 2019 cele două site-uri de demonstrații reale ale Mircea Tudor Scan Tech din România și din Elveția, pentru a vedea cu ochii lor și a testa pe viu dife­ritele sisteme de scanare din portofoliul companiei românești, care de doi ani deține o unitate de producție în Țara Cantoanelor. „Toate aceste acțiuni fac parte din strategia noastră de dezvoltare globală și de consolidare a poziție de lider tehnologic global în piața scannerelor de mari dimensiuni”, îmi spune Mircea Tudor, CEO al companiei și omul care a avut viziunea de a rafina inovațiile realizate de echipa sa și de a le impune ca produse viabile pe piețe din toată lumea. Mircea Tudor Scan Tech este lider tehnologic global în piața scannerelor de mari dimensiuni pentru autoturisme, cami­oane, avioane și, mai nou, ambarcațiuni.

Cam de cinci ani de zile, Mircea Tudor își împarte timpul între România și Elveția, dar din toamna anului trecut stă mai puțin în țară și mai mult la fabrica companiei din orășelul elvețian Saint-Imier, dar și la conferințe internaționale în țări ca Anglia, UAE, Canada sau Franța. „Centrul de greutate al afacerilor internaționale s-a mutat în Elveția”, spune Mircea Tudor. Interesant este faptul că Saint-Imier este și locul unde a fost fondată și își are sediul central legendara companie de ceasuri elvețiene Longines.

Alegerea Elveției nu a fost întâmplătoare. Pe lângă faptul că astfel produsele companiei pot purta eticheta „Swiss Made” (Produs în Elveția), fiind mult mai bine privite pe piețele internaționale, compania a beneficiat de un sprijin important de la autoritățile elvețiene: racordarea la toate infrastructurile de facilități publice s-a făcut aproape imediat, fiind suportată de primăria locală, fabrica a be­neficiat de o primă de instalare, de o plată simbolică față de prețul real al terenului pe care a construit, de un credit pe zece ani fără dobândă, de negocierea regimului de impozitare, în urma căreia a obținut zece ani scutirea de impozit pe profit. „În 2019 s-a consolidat și imaginea noastră publică în Elveția, unde am intrat pe lista oficială de firme elvețiene cu potențial de participare la operațiunile offset în cadrul achizițiilor militare ale guvernului elvețian, ceea ce a atras imediat și interesul unor potențiali investitori de calibru în Țara Cantoanelor”, arată Mircea Tudor.

Motoarele dezvoltării

Mircea Tudor Scan Tech OCV
Cel mai nou produs al companiei, lansat în 2019, este o versiune mobilă a scanne­rului pentru autoturisme și microbuze în mișcare, cu pasageri la bord, un sistem unic în lume, care poate scana până la 400 de vehicule pe oră.

Eforturile din ultimii ani dau deja rezultate, astfel că în 2019 cifra de afaceri a companiei conduse de Mircea Tudor a continuat să crească și anul acesta va reuși chiar să treacă de punctul de break-even, începând să facă profit după investițiile majore din ultimii ani. Banii au mers, pe lângă fabrica din Elveția, care acum este 100% funcțională, și în continuarea proiectelor de cercetare-dezvoltare, pentru proiectarea și rea­lizarea de produse și modele noi de sisteme de scanare cu raze X. Anul trecut, compania a reușit să fina­lizeze dezvoltarea și brevetarea a două noi versiuni de scannere pentru ambarcațiuni, on-shore și off‑shore.

Cel mai recent model poate scana în mare deschisă ambarcațiuni de până la 10 m lățime și de orice lungime. Un alt succes înregistrat în 2019 este lansarea unei versiuni mobile a scannerului pentru autoturisme și microbuze în mișcare, cu pasageri la bord. Este un sistem de scanare unic în lume și Mircea Tudor spune că se află în negocieri pentru o comandă de câteva zeci de bucăți, care valoarează zeci de milioane de dolari.

Mircea Tudor Scan Tech ML64
Tudor Tech produce singurul scanner mobil de camioane total robotizat din piața globală, care elimină prezența umană a operatorilor în spațiul destinat controlului camioanelor și containerelor. Este cel mai avansat din punct de vedere tehnologic scanner cu raze gamma din lume.

Dacă până acum toate aceste investiții au fost realizate din surse proprii și din banii realizați din con­tracte, pentru ur­mătoarea etapă și pentru continua­rea proiectelor de cercetare-dezvoltare, pentru a proiecta și realiza produse și modele noi de sisteme de scanare cu raze X antreprenorul român se gândește la soluții care să-i ofere o poziție mai puternică pe piața internațională. Pe lângă faptul că Mircea Tudor Scan Tech se află deja în programul european de IPO EURONEXT, pentru o eventuală listare la bursă, compania poartă discuții cu potențiali investitori, inclusiv cu unul dintre cele mai mari nume din lume din zona M&A, care rulează investiții de peste 500 miliarde de dolari. „Vizăm o creștere exponențială a cifrei de afaceri în următorii ani, bazată în primul rând pe unicitatea unor sisteme de scanare din portofoliul nostru, pe performanțele funcționale ale scannerelor pe care le producem și, nu în ultimul rând, pe alianțe și parteneriate strategice atât comerciale, cât și prin fuziuni și achiziții”, subliniază Mircea Tudor.

Mircea Tudor Scan Tech Aeria2
Tudor Tech Aeria și Aeria DV scanează aeronavele de dimensiuni mici și medii pentru detectarea de amenințări sau de bunuri de contrabandă, dar pot fi folosite și la detectarea eventualelor defecțiuni ascunse.

Iar unul dintre pa­riurile importante făcute de antreprenor pentru dezvoltare este zona de inteligență artificială. Scannerele companiei conțin de­ja softuri de ope­rare cu inteligență artificială și algoritmi de recunoaștere automată a unor clase de materiale, care ajută la descoperirea cu rapiditate a elementelor suspecte căutate. Însă în 2020 tehnologia va fi perfecționată prin investiții importante. „În prezent, îndreptăm eforturile noastre de cercetare-dezvoltare în zona introducerii inteligenței artificiale în analiza ima­ginilor generate de sistemele de scanare. În acest sens, am finalizat cu succes anul trecut un proiect comun cu doi parteneri din Anglia și Ministe­rul Apărării din Anglia (MOD). Proiectul a fost declarat cel mai de succes proiect de cercetare din programul MOD și va continua în 2020 cu o nouă etapă”, subliniază Mircea Tudor.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 339 (20 ianuarie – 17 februarie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: