Lifestyle Stiri

Cum ne protejăm datele personale când închiriem o mașină

7 oct. 2016 5 min

Cum ne protejăm datele personale când închiriem o mașină

Reading Time: 5 minute

Dacă obișnuiești să închiriezi mașini atunci când pleci în vizite de business sau chiar în vacanță, apreciezi cu siguranță evoluția tehnologiei de la bordul acestora. Însă, deși îți oferă flexibilitate și te ajută să îți gestionezi mai bine timpul, sunt câteva aspecte legate de securitate și privacy pe care trebuie să le ai în vedere atunci când conduci o mașină închiriată.  

În continuare, Magrenta povesteste pentru cititorii Biz care sunt riscurile reale, cum le putem preveni și ce măsuri de siguranță ar trebui să ai în minte de fiecare dată când te conectezi la gadgeturi și device-uri străine.

Furtul sau pierderea datelor: ce poți risca atunci când îți conectezi telefonul la o mașină închiriată.

Există un risc pe care foarte puțini oameni îl iau în calcul atunci când folosesc mașini de închiriat și se bucură de toate avantajele existente. Datele cu caracter personal care rămân stocate în sistemul de bord al mașinii sunt un potențial pericol și pot fi subiectul furtului de date sensibile.Gadgeturile, device-urile inteligente, internetul și aplicațiile mobile sunt o resursă foarte bună pentru lumea agitată în care trăim – ne fac viața mult mai ușoară. Companiile de rent a car își doresc să ofere cele mai bune servicii clienților lor, astfel că nivelul calității crește odată cu noile tehnologii pe care le putem întâlni la bordul mașinilor.

De la gadgeturi de navigare prin GPS la sisteme de apelare hands-free prin Bluetooth – aceste opțiuni îți permit să răspunzi la apeluri prin intermediul sistemului audio al mașinii, să poți beneficia de direcții în trafic prin GPS sau să-ți încarci în timp ce asculți muzică.

Utile mai ales atunci când călătorim, aplicațiile ne ajută să ne orientăm și să ne planificăm traseul, să dăm și să preluăm comenzi vocale, fără să ne distragem de la drum. Sună foarte bine, nu-i așa? Pentru că nimeni nu are timp să introducă date manual sau să memoreze diverse numere de telefon sau adrese, cele mai multe device-uri ne ajută ținând minte aceste informații în locul nostru și le păstrează în mod automat după ce te-ai conectat. Cu toate astea, utilizatorii nu sunt foarte atenți cu informațiile pe care le partajează în acest mediu cu circuit deschis și pot fi ușor transformați în ținte ușoare pentru hackeri.

Ce date pot fi stocate în bordul mașinii?

Datele pe care diverse sisteme foarte practice le pot stoca pentru a-ți ușura munca sunt:

 • numele dispozitivului pe care îl folosești
 • numărul tău de telefon
 • contactele pe care le-ai apelat sau care te-au apelat
 • agenda telefonică
 • traseele pe care le-ai făcut cu mașina și destinațiile pe care ți le planifici.

Astfel, este foarte ușor să te reconectezi. Mesajele și apelurile păstrate foarte oportun pentru tine, locațiile pe care le-ai înregistrat cu ajutorul GPS-ului – chiar adresa de acasă sau de la birou – pot fi găsite foarte ușor apoi de persoane rău-intenționate, care se pot folosi de această mică neglijență.

“Cei care închiriază mașini obișnuiesc să returneze mașina în ultimul moment, când timpul este scurt și prioritățile diferite. Totuși, e foarte util să ne oprim câteva minute pentru a ne deconecta ca la carte device-urile, ștergând datele personale care au fost înregistrate de-a lungul călătoriei. Este vorba de doar câteva minute, însă se va dovedi foarte folositor pe termen lung.” – adaugă Ramona Manea, General Manager al companiei de rent a car Magrenta.

Cum îți protejezi datele personale când conduci o mașină închiriată?

Foarte mulți oameni sunt conștienți de pericolele din online și petrec foarte mult timp gândindu-se la metode de a-și proteja datele personale pe smartphone, PC sau rețelele sociale. Cu toate astea, foarte rar se întâmplă același lucru cu grija pentru informațiile stocate în sistemul unei mașini de închiriat.

Astfel, am făcut o listă de sfaturi utile pentru tine și situațiile în care conduci o mașină de închiriat cu un sistem de informare și divertisment la care nu vrei să renunți.

 • Evită să te conectezi la bordul mașinii.

Dacă ai nevoie să-ți încarci telefonul, evită să-l conectezi la bordul mașinii. Portul USB al mașinii poate transfera date în mod automat. Îți recomandăm să folosești în schimb un adaptor. (cigarette lighter adaptor/plug)

 • Citește notificările legate de permisiune și acces la date.

Fii atent la programele și aplicațiile care îți cer permisiunea pentru a accesa date personale. De cele mai multe ori, poți specifica într-un mod personalizat ce fel de informație vrei ca sistemul să acceseze.

 • Șterge toate datele din sistemul de bord al mașinii înainte să o returnezi.

Găsește meniul de setări (acesta poate fi diferit în funcție de modelul și marca mașinii), identifică numele device-ului tău și alege opțiune ”Șterge” sau ”Delete” pentru a-l îndepărta din lista cu device-uri partajate prin Bluetooth.

 • Șterge istoricul traseelor pe care le-ai făcut in rent a car.

Dacă îți e mai comod să folosești GPS-ul mașinii închiriate, mergi la meniul de setări încă o dată și șterge istoricul ultimelor locații. Astfel, nimeni nu va știi unde ai călătorit.

 • Nu seta adresa exactă a locurilor pe care le frecventezi în mod regulat.

Pentru metode alternative de a-ți proteja datele cu caracter personal, consideră opțiunea de a nu seta adresa exactă a locurilor pe care le frecventezi în mod regulat, fie că este adresa de acasă, de la muncă, a restaurantului tău preferat etc. Îți sugerăm să ai ca punct de reper o intersecție apropiată, nu strada și numărul exact. Astfel, străinii care ar putea avea acces la mașina cu care te-ai deplasat, nu vor putea ajunge la adresele pe care le frecventezi.

 • Caută alternative mai sigure.

Dacă îți dorești să asculți muzică, pur și simplu folosește un alt cablu pentru a-ți conecta portul pentru căști al telefonului la sistemul de bord direct.

 • Consideră opțiunea unui kit audio Bluetooth.

Dacă nu poți renunța la apeluri în hands-free mode, un kit audio Bluetooth ar putea fi perfect pentru tine.

 • Ține minte că mașinile sunt computere pe roți și pot fi hackuite.

Pot fi infectate cu viruși sau pur și simplu hacked de persoane răuvoitoare. Astfel, dacă îți conectezi telefonul mobil smarphone la un astfel de autovehicul infectat, telefonul tău va primi în mod automat virusul. Totul începe cu un atac clasic de tip phishing așa cum se întâmplă cu virusurile implatate în calculator.

Cum ștergi informațiile cu caracter sensibil care pot rămâne stocate în sistemul de bord al mașinii?

Cei mai mulți oameni trec peste acest pas pentru că li se pare complicat și consideră că nu au atât de mult timp la dispoziție. De fapt, este o chestiune de câteva secunde care te poate scăpa de neplăceri care se pot întinde pe perioade mult mai lungi.

Ultimul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a înapoia mașina este să ștergi datele înregistrate.

 • Mergi la meniul cu setări.

Acolo vei găsi o listă cu device-uri care au fost conectate la sistemul de Bluetooth. Dacă cei care au mai folosit mașina respectivă în trecut nu s-au deconectat și nu și-au șters informațiile, cu siguranță vor fi pe acea listă.

 • Găsește numele telefonului tău mobil și șterge-l.

Astfel, vor dispărea și toate apelurile făcute sau primite, precum și agenda telefonică. De asemenea, poți apela la opțiunea de a reveni la setările din fabrică.

 • Loghează-te în conturile tale de pe rețelele sociale și anulează privilegiile sistemului de bord al mașinii asupra device-ului tău.

Tot ce trebuie să faci este să mergi la Setări, Apps (Aplicații), unde vei găsi modelul mașinii pe care îl conduci și de unde vei putea să interzici accesul.

Faptul că trăim într-o lume atât de avansată tehnologic nu poate fi decât un avantaj. Însă, acest avantaj este real și vizibil doar atunci când învățăm să folosim gadgeturile corect, în avantajul fiecăruia dintre noi. Dacă vrei să știi mai multe despre riscurile la care te expui atunci când accesezi rețele de wireless, mai ales în vacanță, citește despre wifi-ul gratuit, bucuria hackerilor.

Reține că scurgerile de informație se întâmplă tot timpul.Folosește tehnologia spre binele tău, mai ales atunci când este vorba de propria intimitate. Data viitoare când vei mai pleca într-o călătorie, fie în vacanță, fie în interes de serviciu, ține minte să te deconectezi și să ștergi istoricul și datele personale înregistrate pe diverse device-uri.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: