CSR Stiri

Cum poți deveni prosumator?

24 mai 2019 2 min

Cum poți deveni prosumator?

Reading Time: 2 minute

De la 1 ianuarie 2019, românii pot produce și injecta în rețea energia solară captată cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaic. Cei care fac asta devin prosumatori (producători și consumatori de energie).

Lor li se adresează Ghidul Prosumatorului, o inițiativă energiaTa realizată cu sprijinul ENGIE România, care oferă informații utile pentru cei deciși să facă acest pas. Ghidul face parte din programul „energiaTa”, proiect educațional și de conștientizare lansat în urmă cu trei ani pentru a facilita crearea unei comunități de prosumatori în România. EnergiaTa numără în prezent peste 5.000 membri din toată țara.

„După 3 ani de eforturi cu energiaTa, de la 1 ianuarie 2019, românii pot in sfârșit vinde energia solară în rețea, iar misiunea noastră inițială a fost îndeplinită. Scopul nostru acum este primul milion de prosumatori, iar pentru a accelerara tranziția către o economie bazată pe energie curată, am elaborat Ghidul Prosumatorului care vine în ajutorul românilor explicându-le ce este energia solară, ce fac panourile solare, care este procedura pentru a deveni prosumator, la ce trebuie să fie atenți înainte de achiziționare, dar și după, în perioada de operare”, a declarat Mihai Toader-Pasti, cofondator energiaTa și coordonatorul Ghidului.

Mihai Toader Pasti lansare Ghidul Prosumatorului
Mihai Toader-Pasti, cofondator energiaTa

Pentru a stimula dezvoltarea de sisteme fotovoltaice, în perioada următoare, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) va acorda facilități de finanțare beneficiarilor, în limita sumei de 20.000 lei și respectiv de 25.000 de lei în cazul locuințelor izolate. Cheltuielile eligibile sunt achiziția de panouri, invertorul, materiale conexiuni, structura de montaj a sistemului și tabloul de curent electric, modul de comunicație și contorul inteligent.

Pentru a putea accesa finanțare de la AFM, solicitanții pot apela la serviciile unui instalator autorizat din județul de proveniență, iar comisia de analiză din cadrul instituției publică lista proiectelor aprobate. Solicitanții au la dispoziție 90 de zile pentru a obține autorizația de construire și pot implementa proiectul într-un termen de 8 luni. Cornel Brezuică, președintele AFM, a declarat că sunt circa 270 de instalatori la nivel național care pot implementa programul de panouri fotovoltaice.

„Un lucru este cert: modul în care producem și consumăm energia este într-o continuă schimbare. Tot mai mulți consumatori vor alege autonomia energetică şi astfel vor deveni, și ei, producători. ENGIE a integrat această direcție în strategia sa”, a arătat Eric Stab, Președinte Director General al ENGIE România.

Ghidul Prosumatorului poate fi descărcat de pe site-ul energiaTa și site-ul Engie.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: