BizRemote by certSIGN Opinii

Cum reconstruim orașele pentru noua normalitate

27 ian. 2021 3 min

Cum reconstruim orașele pentru noua normalitate

Reading Time: 3 minute

Ceea ce ne dorim post Covid19 este să ne întoarcem la viața obișnuită. Ceea ce ne-a demonstrat însă pandemia este contrariul. Viața în orașele aglomerate interconectate este o vulnerabilitate fără precedent în cazul unei crize sanitare.

De Ciprian Stănescu

OCED definește reconstrucția post pandemie drept un proces complex de restructurare a sistemului sanitar și adaptare a fondurilor de urgență, a acțiunilor publice, transportului, turismului și interacțiunii sociale. În cazul COVID-19, recuperarea include și revenirea la muncă în condiții de siguranță.

Când începem reconstrucția?

Când nivelul infectării este aproape de zero. O analiză mai exactă conform studiilor McKinsey sugerează că orașele pot reîncepe activitatea în condiții de siguranță atunci când aproape niciun caz nou nu este înregistrat și rata de infectare este de 0,7-0,6 de câteva săptămâni. Orașele care au îndeplinit aceste criterii au constatat că rata de infectate rămâne stabilă după aceea.

Impactul asupra mobilității & distanțării sociale

Work from home & anywhere, folosirea tehnologiilor smart și AI vor deveni noua normalitate într-un viitor sigur pentru orașe și metropole. Comisia Europeană analizează cum sistemele electronice de plată, roboții smart folosiți pentru dezinfectare și posibilitatea de a lucra de acasă vor intra în normalitatea unui oraș igienic și eficient. Mai multe despre WFA și conceptul de ”15 min cities” în raportul 21 de trenduri pentru 2021.

Dronele și roboții își vor extinde rolul în societate. Robotul Boston Dynamics Spot a fost folosit pentru a ajuta la consolidarea distanțării sociale în Singapore, în timp ce în Carolina de Nord au fost folosite pentru a livra materiale medicale către spitale.

Michael Ganser intervievat de CNN este inginerul sistemelor telematice Kapsch TrafficCom și consideră că există o mare oportunitate pentru planificatorii de orașe de a transforma transportul într-o rețea smart. Controlul traficului și informații în timp real, gestionarea inteligentă a parcărilor, taxele de utilizare a străzii, toate aceste tehnologii de administrare a orașului pot elibera traficul și aglomerația care au făcut mediile urbane un mediu propice infectării în masă.

Sistemele în care AI este implicată permit, de asemenea, operatorilor să furnizeze rapid autobuze suplimentare pentru a asigura distanțarea socială. Suplimentarea pe bază de cerere în timp real necesită planificare de urgență, sub forma unor algoritmi complexi care pot crea rapid scenarii alternative. Acestea permit agențiilor și operatorilor să descopere ce parte a rețelei de transport trebuie schimbată pentru a se asigura că vehiculele și șoferii suplimentari sunt disponibili atunci când este necesar.

”Pandemia ne-a forțat să regândim conceptele după care ne ghidam în structurarea și construirea orașelor. În acest moment, avem ocazia să punem în practică idei care poate acum 5 ani erau considerate ireale. Există 3 zone de acțiune esențiale pe care trebuie să ne axăm în 2021 pentru a dezvolta peisajul urban: mediul înconjurător, societatea și economia. Acum este momentul să construim orașe în jurul nevoilor reale ale oamenilor.”, a declarat Saher Sidhom, Hackmasters, în cadrul Future Summit 2020.

Restructurarea sistemului medical în orașe

Conform Deloitte mai puțin de 3% din cheltuielile cu asistența medicală au fost destinate prevenirii în țările OCDE. Aproape 50% din cheltuielile de prevenție s-au referit la programe de monitorizare a sănătății populației precum controale și examene dentare, 25% la promovarea igienei. Programele de imunizare cât și cele de screening au reprezentat mai puțin de 10% fiecare. Liderii au fost nepregătiți să finanțeze dezvoltarea unui sistem public care să combată răspândirea pandemiei din cauza lipsei unei infrastructuri de urgență.

Zona subfinanțată a prevenției și combaterii unei viitoare crize sanitare va deveni un nou domeniu de interes pentru orașe. Dezvoltarea de programe de screening și imunizare, bune practici pentru izolarea rapidă a unui potențial virus și spitale mobile vor deveni o necesitate în orașele post pandemice. Post pandemie înseamnă însă provocări chiar mai mari: de la un cutremuri puternic în București la impactul schimbărilor climatice.

”Chiar dacă nu știm când se va întâmpla, cutremurul e o provocare care ar putea să se întâmple oricând. E un subiect de care pare că nu are nimeni chef să vorbească.” Alina Kasprovschi, Fundația Comunitară București.

Viitorul este incert, dar necesitatea schimbării este sigură. Normalitatea nu ne este garantată de apariția vaccinului. Cum reconstruim orașele a fost una din temele principale ale Future Summit 2020, ce va fi continuată între 15 și 21 noiembrie 2021 la următoare ediție.

Ciprian Stănescu coordonează Social Innovation Solutions, organizație ce oferă consultanță și facilitarea conversațiilor strategice pentru ONG-uri și corporații cu impact social și cu viziuni inovatoare. SIS dezvoltă competiții de business pentru tineri: Social Impact Award, Future Makers și Future Youth Summit, precum și platformele de conversații despre viitor: Future Summit sau Future Talks.

ciprian

Foto: © Radub85 | Dreamstime.com

Array
One Comment
  1. Sorin
    Trebuie anulat turismul, iar fondurile astfel eliberate să fie direcţionate către domeniile esenţiale: sănătate, securitate, învăţământ, cercetare, supravegherea în scopul reducerii infracţionalităţii şi a protejării locuitorilor etc.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: