Management Stiri

Cum să faci carieră în domeniul finanțelor

16 oct. 2020 2 min

Cum să faci carieră în domeniul finanțelor

Reading Time: 2 minute

 Pe Irina Marocico domeniul este cel care a ales-o și nu invers, pentru că pe băncile Politehnicii tânăra nu lua în calcul o carieră în finanțe. Dar nu regretă nicio secundă decizia luată, mai ales că, zece ani mai târziu, face performanță în domeniul financiar în calitate de director financiar al Essilor România. 

Dacă o veți întreba pe Irina Marocico cum arată o zi obișnuită de muncă din viața sa ca director financiar la Essilor România și controlor financiar regional pentru Europa de Est, vă va răspunde fără să stea pe gân­duri că se derulează extrem de alert. Când “jonglezi” cu atribuții și echipe distincte din mai multe țări, timpul pare că se scurge mult mai repe­de. Activitățile din Essilor România – o companie care se ocupă cu dezvolta­rea, producția, distribuția și comercializarea lentilelor de ochelari, parte a grupului francez Essilor – sunt diversificate și urmează proceduri extrem de precise. Pe lângă raportările financiare, controlul financiar, auditurile interne și externe, procesul de închidere a lunii, urmărirea indicatorilor de performanță și a întregului calendar de raportare, există multe alte acțiuni, la fel de importante pentru bunul mers al companiei, printre care previziunile și bugetarea, ana­liza situațiilor de risc sau achizițiilor, ori managementul resurselor umane.

“Toate aceste operațiuni nu ar fi posibile, însă, fără o echipă motivată, em­patică, energică și conștientă permanent de importanța misiunii sale – îmbunătățirea vieții, printr-o vedere mai bună”, spune Irina Ma­ro­cico, directorul financiar al ­Essilor România și controlor financiar ­regional pentru Europa de Est.

Ca absolventă a Facultății de Ingine­rie Electrică a Universității Politeh­nica din București, Irina nu se gândea la o carieră în domeniul financiar, doar că în anul absolvirii a primit pro­punerea să lucreze pentru filiala din România a celei mai mari companii de servicii profesionale, de con­sultanță și audit din lume, PwC. ­Într-un interval extrem de scurt, Irina Marocico a trecut de la poziția de junior la senior, planificând și conducând deja echipe de audit. Munca și fascinația pentru acest domeniu au propulsat-o ierarhic în următorii ani în poziții de top management în alte două companii internaționale cu ­fili­a­le în România: Ness ­Technologies ­ com­panie de IT listată pe NASDAQ și prezentă în 17 țări – și Schneider Electric – unul dintre principalii furnizori de echipamente și soluții energe­tice la nivel global. Alături de experiența acumulată în medii multinaționale, Irina Maro­cico deține cea mai apre­cia­tă califica­re internațională de business, în cali­tate de membru al ACCA – Association of Chartered Certified Accountants, o instituție recunoscută drept cea mai mare asociație contabilă globală.

S-a alăturat echipei Essilor România acum mai bine de cinci ani, timp în care a îndeplinit cu succes activități de raportare financiară, analiză financiară, control de proiect, prognoză, audit intern/intern, raportări IFRS (Stan­darde Internaționale de Raportare Financiară) sau US GAAP (Principii Contabile General Acceptate din SUA). În prezent, gestionează depo­zitele de finanțe și stocuri din România și este responsabilă de consolidarea piețelor din România, Bulgaria și Ungaria pentru liderul mondial în dezvoltarea, producția, distribuția și comercializarea lentilelor de ochelari. Controlează, de asemenea, responsabilitățile fiecărei echipe financiare subsidiare, cu rapor­tarea către directorul financiar al ­Europei de Est și întocmește planificări financiare și analize (FP&A), precum și activități de contabilitate.

“Viziunea, disciplina, integritatea, pregătirea continuă și spiritul de echipă sunt, din punctul meu de vedere, ingredientele unei cariere de succes”, spune Irina. 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: