Lifestyle Tech

Cum se transformă ambalajele de carton ale televizoarelor Samsung în mici piese de mobilier

21 mai 2020 3 min

Cum se transformă ambalajele de carton ale televizoarelor Samsung în mici piese de mobilier

Reading Time: 3 minute

Samsung Electronics a introdus noul concept de eco-packaging prin care cutiile de carton în care sunt împachetate noile modele de televizoare de tip lifestyle pot fi transformate în mici piese de mobilier, ceea ce încurajează refolosirea în loc de aruncarea lor.

Cutiile speciale din carton gros ondulat pot fi astfel folosite pentru a construi mese de dimensiuni mici și rafturi, iar instrucțiunile de asamblare pot fi accesate prin scanarea codurilor QR de pe exteriorul cutiei pentru televizoarele The Frame, The Serif (ambele disponibile comercial și în România) și Sero.

„Astăzi, din ce în ce mai mulți utilizatori sunt interesați să protejeze mediul. Prin intermediul ambalajelor ecologice, aceștia contribuie la protejarea mediului înconjurător cumpărând bunuri în mod obișnuit. Aceasta a fost ideea de la care am pornit”, a explicat Daehee Yoon, unul dintre designerii noilor cutii. Inițiativa a adus deja echipei premiul „CES Innovation Award” în 2020.

În timp ce designerii lucrau la proiect, o idee le-a fost furnizată chiar de modalitățile în care utilizatorii foloseau The Serif. Mulți dintre utilizatori cumpărau în plus și sertare sau dulapuri suplimentare în care să-și stocheze accesoriile acestora. „Având în vedere acest lucru, am început să studiem produsele din carton ondulat aflate pe piață și să luăm contact cu producătorii de mobilă de mici dimensiuni”, a explicat designerul Jonathan Whang.

Pe lângă facilitarea procesului de reciclare, inițiativa de ambalare ecologică oferă manuale electronice, cu o gamă largă de planuri de construcție ce pot fi accesate prin scanarea codurilor QR tipărite pe partea superioară a cutiilor. „Codurile QR vă permit să accesați rapid manualele de construcție, fără a fi nevoie să instalați o aplicație. Formatul electronic facilitează adăugarea și modificarea planurilor”, arată designerul Sungdo Son.

Inovația Dot Pattern Matrix Design

La început, designerii au vrut să taie liniile de ghidare de pe carton și să ofere instrucțiuni tipărite. Cu toate acestea, și-au dat seama că astfel de metode ar putea limita numărul metodelor de construcție și această metodă nu lua în calcul și faptul că pot exista daune la livrare.

În cele din urmă, designerii au venit cu ideea designulului „dot pattern”, tipărirea unei matrice direct pe carton, care le permite utilizatorilor să se orienteze mult mai ușor privind modul de reutilizare al cutiei, iar produsul rămâne în continuare protejat. „Pentru o asamblare mai ușoară, am decis să tipărim cinci puncte care să servească drept unitate de măsură. Acest lucru face ca asamblarea propriului mobilier din material reciclat să fie mult mai intuitivă și, în plus, face ca mobilierul să arate bine odată ce este construit”, a explicat Yoon.

Designerii s-au confruntat cu o provocare semnificativă când a fost vorba de elaborarea unor planuri ușor de urmat și a unui produs final care să fie atât durabil cât și atractiv. „Am fost nevoiți să ne schimbăm strategia de mai multe ori înainte să ajungem la o soluție finală care să bifeze toate cerințele”, a explicat Whang. Acesta adaugă că produsele făcute de utilizatori sunt diferite în ceea ce privește forma și aspectul, în ciuda faptului că au fost construite folosind același sistem de planuri.

Povestea inițiativei ambalajului ecologic va continua, fiindcă acum designerii de la Samsung lucrează cu Dezeen, o revistă de design de lifestyle cu sediul în Marea Britanie, pentru a organiza o competiție de design cu ambalaje ecologice, care va fi deschisă tuturor, indiferent de țară. Participanților li se va cere să creeze modele pentru diferite tipuri de ambalaje ecologice, folosind materiale ecologice și carton ondulat.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: