Stiri Lifestyle

Cum transformăm aglomerările urbane în orașe inteligente

24 iun. 2021 3 min

Cum transformăm aglomerările urbane în orașe inteligente

Reading Time: 3 minute

Parcări pentru biciclete, stații de încărcare electrice, camere de citire a numerelor de înmatriculare și sisteme performante de parcare. Acestea sunt doar câteva soluţii eficiente și green, care se pot integra în sisteme de tipul Smart Mobility

Orașele inteligente sunt orașe care au implementat sisteme de măsurare a unor parametri (care vizează energie, transport, calitatea aerului, securitate etc.) pentru a putea optimiza consumul de resurse. Cu astfel de sisteme integrate, viaţa fiecărui locuitor se îmbunătăţeşte considerabil. Conceptul de smart mobility, considerat specific oraşelor viitorului, se poate întâlni astăzi în ţările dezvoltate tehnologic, însă există şi în România iniţiative de proiecte sau sisteme  de acest fel în orașe precum: Alba Iulia, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, București etc. KADRA, furnizor de soluții automate integrate de inginerie de acces, este preocupată în permanență de inovație, iar dezvoltarea orașelor inteligente este una dintre prioritățile companiei. Deschizător de drumuri în ceea ce privește soluțiile de automatizare a ușilor, porților și ferestrelor, de management al parcărilor (Parkomatic) sau de sisteme automate de evacuare a fumului, KADRA militează pentru dezvoltarea orașelor inteligente care ar rezolva o serie dintre problemele cu care se confruntă societatea românească.

Astfel, în contextul în care în România nevoia de sistematizare si gestionare inteligentă a mobilității urbane este una acută, KADRA vine cu soluții de smart mobility menite să contribuie la fluidizarea traficului și a locurilor de parcare, la îmbunătățirea infrastructurii pentru mașinile electrice. Creșterea accelerată a marilor orașe din România, existența unor fluxuri constante de autovehicule în parcările publice, construirea unor clădiri de birouri și centre comerciale cu un trafic intens sunt motive care justifică opțiunea de implementare a unui sistem de management integrat al locurilor de parcare.

Cum transformăm aglomerările urbane în orașe inteligente? KADRA propune o serie de soluţii eficiente și green, care se pot integra în sisteme de tipul Smart Mobility, cum ar fi:

  1. Parcări biciclete – sunt sisteme în plan vertical, complet automatizate, destinate celor ce doresc să își depoziteze bicicleta într-un mediu sigur, uscat și curat.
  2. Staţii de încărcare electrice – sunt sursa de energie pentru maşinile electrice, pot fi monitorizate pentru a şti în permanenţă când există locuri de încărcare libere.
  3. Camere LPR – pe baza unor camere de recunoaştere a numerelor de înmatriculare, un sistem informatic, urmând  o serie de reguli,  permite accesul în parcări cu barieră.
  4. Sisteme PGS – permit monitorizarea locurilor libere (şi ghidaj spre ele) într-o parcare, se pot conecta la aplicaţii online.
  5. Sisteme de ticketing avansate – cu acelaşi bilet se poate rezerva locul de parcare, dar şi locul pentru spectacol.
  6. Staţii de plată automată a parcării cu telefon sau smart watch (ceas inteligent) cu posibilitate de generare de date statistice.
  7. Parcometre stradale care pot indica numărul de locuri libere prin integrarea cu sisteme informatice.

Octavian Fanea, CEO al companiei Kadra, e de părere că „un sistem de management al locurilor de parcare ca soluţie de smart mobility ar putea duce la reducerea traficului rutier dintr-un oraş cu până la 30%”, tocmai de aceea KADRA a investit într-o divizie de smart mobility, plecând chiar de la sistemul de parcări Parkomatic. „Ideea de Parkomatic a plecat de la sistemul de parcări, dar noi am mers mai departe în dezvoltarea acestei zone – și aici mă refer la zona de management al parcărilor, până la zona de trafic verde în oraş. Astfel, am ajuns să avem acum o divizie de smart mobility unde încercăm să inovăm în mod constant.“

De asemenea, sistemul Parkomatic dezvoltat de KADRA și lider în managementul parcărilor automate pe piața din România a lansat  aplicația GoPark, care își propune să schimbe experiența legată de parcare atât pentru administratorii acestor facilități, cât și pentru șoferi. Astfel, în contextul nevoii de digitalizare și al trendului de utilizare a soluțiilor smart, Parkomatic a dezvoltat GoPark, o aplicație concepută integral de specialiștii KADRA, un produs inovator al companiei, care vine să completeze portofoliul Parkomatic de management al sistemelor de parcare.

„Aplicația GoPark este un demers firesc al dorinței noastre de a tehnologiza și moderniza sistemele existente. Aplicația va accesoriza sistemele Parkomatic, ușurând astfel atât viața proprietarilor de parcări, cât și pe cea a șoferilor care, prin intermediul ei, vor fi mult mai bine informați, vor putea accesa mult mai simplu parcările și vor plăti rapid și în siguranță. Aș rezuma aceste facilități prin două cuvinte: comoditate și modernism”, spune Radu Opriș, Co-fondator & Business Development Manager KADRA.

Toate aceste inovații vin în contextul în care: KADRA a fost prima companie românească ce a introdus plata cu cardul la automatele de plată ale parcărilor,  a introdus în premieră opțiunea plății contactless cu smartphone-ul la stația automată de plată a parcării. Sistemul de management al parcării furnizat de KADRA este singurul din țară echipat cu terminale cu posibilitate de plată contactless, atât cu cardul bancar, cât și cu smartphone-ul.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: