Finanțe Stiri

Cursuri de agribusiness pentru noua generație de fermieri

9 oct. 2020 2 min

Cursuri de agribusiness pentru noua generație de fermieri

Reading Time: 2 minute

Banca Transilvania şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca organizează cursuri pentru dezvoltarea competenţelor în agribusiness.

Cei 22 de cursanţi care fac parte din programul Agro Intergeneration fac parte din familii care sunt clienţi BT agribusiness, implicaţi în business-ul părinţilor, în 16 judeţe, anunță banca, într-un comunicat de presă.

Programul începe în această săptămână şi se derulează pe parcursul unui an universitar, pe module despre gestiunea fermei, management financiar, leadership, marketing, inovaţie în agricultură etc. Cursurile sunt susţinute de profesori din cadrul USAMV Cluj-Napoca, de specialişti din diferite domenii şi de persoane din echipa băncii.

„Este o abordare nouă pe care vrem să o sădim în familiile româneşti cu afaceri în agricultură. Mai multe generaţii în acelaşi business înseamnă familii mai unite,  împărtăşirea experienţelor şi a bunelor practici, complementaritate. Pentru familie şi comunităţile din care fac parte înseamnă un model, un nume dus mai departe, competitivitate mai mare, prosperitatea noii generaţii şi locuri de muncă”, a declarat Sorin Ignat, Director Agribusiness, Banca Transilvania.

Migrarea forţei de muncă în străinătate, interesul diminuat faţă de activităţile agricole, îmbătrânirea populaţiei, nevoia de sinergie şi de profesionalizare pentru o abordare modernă a agriculturii sunt câteva dintre cauzele incertitudinii în ceea ce priveşte succesiunea în agribusiness-urile de familie.

„Sprijinul pentru succesiunea generațională a fermelor și încurajarea unei noi generații de fermieri este un element cheie pentru dezvoltarea agriculturii. În acest context, proiectul își propune să contribuie la perpetuarea fermelor familiale și la dezvoltarea unui plan de succesiune a fermelor care să permită o tranziție facilă de la o generație la alta, cu perturbări minime, atât a business-ului, cât și a relațiilor de familie. USAMV Cluj-Napoca poate contribui astfel la creșterea capitalului intelectual al managerilor de fermă – factor determinant în reușita succesiunii fermelor”, a declarat Cornel Cătoi, Rector al USAMV Cluj-Napoca.

Banca Transilvania se implică în susţinerea educaţiei din domeniul agriculturii din 2013, prin burse acordate studenţilor de la USAMV Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Craiova. Cu peste 31.000 de clienţi agribusiness, BT are aproape 18% din această piaţă şi este cel mai mare susţinător al agriculturii româneşti.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: