Finanțe Stiri

Danescu, ARB: Bancile – principalul platitor al schimbarilor din economie

12 mai 2015 2 min

Danescu, ARB: Bancile – principalul platitor al schimbarilor din economie

Reading Time: 2 minute

Bancile sunt principalul finantator al economiei – 92% din totalul finantarii – dar si absorbant de riscuri si platitor principal al change management-ului din economia Romaniei, a spus Florin Danescu, presedinte executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), la cea de VI-a editie a Conferintei Anuale de Management al Riscului de Creditare, organizata de ICAP Romania.

“Industria bancara romaneasca se poate mandri cu foarte multe lucruri. La nivel european suntem vazuti nu bine, ci foarte bine. Nu uitati ca industria bancara romaneasca nu avut nevoie de sprijin din bani publici si a platit si cu o reglementare mult mai puternica decat in tarile din jurul nostru si face fata unei economii mult mai putin pregatite pentru business. Nu au trecut suficienti ani incat sa invatam ce inseamna piata libera si capitalismul”, a spus Danescu, amintind perioadele in care companiile faceau primele “investitii” in masini Mercedes. “Evoluam si cineva a platit acest pret si parerea mea este ca industria bacara este prima care a platit”, a adaugat reprezentantul ARB, aratand ca pe langa principal finantator al economiei, industria bancara este si absorbant de riscuri si platitor principal al change management-ului economia Romaniei.

Cum adica nu exista creditare?, a intrebat Danescu, aratand ca bancile din Romania au o pondere de 92% din totalul finatarii economiei romanesti. “Este oare drept sa vorbim ca nu exista creditare si ca nu creste? Sa avem un limbaj dublu si sa fim acuzati ca am gresit ca am dat credite foarte usor, dar ca nu dam mai multe credite astazi? Industria bancara romanesca avut o neperformanta mai mare decat industriile din jurul nostru sau riscurile din economia noastra erau mai mari? Cineva a platit pretul acelei cresteri a creditarii din urma cu cativa ani care ajungea la 60% pe an. Si intr-o buna masura bancile au platit pentru acea dezvoltare”, a sublinat reprezentantul ARB.

Florin Danescu, Asociatia Romana a Bancilor, ARB, creditare

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: