Stiri

De ce este important Recensământul populației în România

4 mart. 2022 2 min

De ce este important Recensământul populației în România

Reading Time: 2 minute

Anul acesta are loc acțiunea de recensământ a populației în România. Această acțiune nu are loc numai la noi, dar și în toate statele europene.

Datele obținute în cadrul acestui recensământ sunt importante pentru calcularea alocării fondurilor europene, dar și pentru calcularea numărului de eurodeputați în Parlamentul European.

„Pentru anul 2022, pentru Statistică este acţiunea cea mai importantă din următoarele motive: România are nevoie să cunoască populaţia rezidentă nu numai la nivel naţional, dar şi la nivelul tuturor localităţilor şi acesta este unul din motivele foarte importante. Recensământul populaţiei şi locuinţelor runda 2021 este organizat în toate ţările Uniunii Europene. Datele obţinute la nivel fiecărei ţări sunt folosite pentru calcularea indicatorilor la nivel european. Ori este foarte importantă calcularea cu cât mai mare exactitate a populaţiei rezidente a României mai ales că suntem într-o perioadă de declin demografic şi este foarte importantă să avem atinsă ţinta de 19 milioane”, a spus Tudorel Andrei, la o întâlnire cu presa.

Fondurile europene se alocă în funcție de numărul populației

El a menţionat că la nivel european foarte multe fonduri europene sunt distribuite în funcţie de date care sunt culese la nivelul recensământului populaţiei şi locuinţelor.

„Şi aici vă dau un singur exemplu. 19 milioane poate să fie o cifră care să stabilească numărul de europarlamentari pentru următoarea sesiune. Anumite fonduri europene sunt distribuite în raport cu populaţia unei anumite localităţi. Localităţile pot primi fonduri în funcţie de populaţia rezidentă pe care noi o calculăm cu ocazia recensământului. Să nu uităm importanţa structurii populaţiei României în raport cu etnia. Există anumite fonduri la nivel european ce se acordă anumitor etnii sau anumitor zone vulnerabile. Ori aceste date sunt esenţiale pentru a defini prin date statistice realitatea României”, a transmis Tudorel Andrei.

Recensământul poate fi făcut online

Preşedintele INS a mai spus că instituţia vine cu o nouă modalitate de culegere a datelor de la populaţie, aşa cum a promis în 2013, în sensul că este eliminat complet chestionarul pe format de hârtie.

„Mai mult, noi ne-am propus să avem o auto-recenzare în sensul că fiecare cetăţean poate din faţa propriului calculator să-şi introducă datele în baza de date. Noi am ţinut seama şi de faptul că în România nu toţi dispun de un asemenea calculator şi în perioada de online în fiecare localitate avem un punct de auto-recenzare asistată, în sensul că fiecare cetăţean care nu dispune de o asemenea tehnologie poate merge la acel punct şi solicită sprijin din partea persoanelor pe care noi le-am angajat în mod special pentru această acţiune”, a afirmat şeful INS.

Potrivit acestuia, auto-recenzarea se poate efectua şi de pe telefon dacă acesta permite o accesare a bazei de date.

„În întrebările de recensământ avem trei categorii de întrebări. Sunt în primul rând întrebările pe care le găsim la toate ţările din Uniunea Europeană. În al doilea rând sunt întrebări care sunt cerute la nivel naţional şi în al treilea rând sunt anumite întrebări tocmai pentru a promova recensământul populaţiei şi locuinţelor şi aici este ultima întrebare din chestionar pe care noi am înserat-o dintr-un motiv de promovare a recensământului. Personal consider că fiecare dintre noi suntem interesaţi să vedem cum vizualizează populaţia României sau populaţia dintr-o anumită zonă că i-a afectat viaţa în perioada de pandemie. Şi acestea sunt piste pentru efectuarea unor analize interesante”, a adăugat preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: