Lifestyle Stiri

De ce să îți încurajezi angajații să citească?

23 nov. 2021 3 min

De ce să îți încurajezi angajații să citească?

Reading Time: 3 minute

Dintre toate activitățile benefice pentru minte și corp, lectura este una dintre cele mai subestimate, atât la nivel individual, cât și în ceea ce privește percepția la nivelul organizațiilor. Cititul poate părea multora un obicei prea simplu, prin care nu pot fi obținute rezultate imediate, fiind în același timp privit ca o acțiune statică. Cu toate acestea, lucrurile stau exact pe dos.

Așadar, uite 5 beneficii concrete pentru care ar trebui să-ți încurajezi angajații să citească.

Cititul îmbunătățește concentrarea

În lumea noastră din ce în ce mai digitală și mai conectată, atenția ne este atrasă simultan într-un milion de direcții diferite, în timp ce facem mai multe sarcini în fiecare zi. Într-un singur interval de 5 minute, o persoană obișnuită își va împărți timpul între lucrul la o sarcină, verificarea e-mailului, conversația cu câteva persoane, supravegherea rețelelor de socializare, monitorizarea telefonului și interacțiunea cu colegii de muncă. Iar acest tip de comportament ne scade productivitatea, atât la locul de muncă, cât și în viața personală.

Pe de altă parte, atunci când citim o carte (mai ales dacă e o carte pe care voiam demult să o citim), toată atenția ni se concentrează asupra poveștii – restul lumii pur și simplu dispare și ne putem scufunda în fiecare detaliu. Acest gen de concentrare, odată exersată cu ajutorul cărților, poate fi ulterior aplicată și în alte zone ale vieții: fie că este vorba despre o discuție cu un coleg, sau un task mai complex, vom avea exercițiul mental de a nu ne lăsa distrași de alți stimuli externi.

Cititul dezvoltă creierul

Un număr din ce în ce mai mare de cercetări susține faptul că lectura îți schimbă creierul la nivel fizic. Folosind scanări de tip RMN, cercetătorii au confirmat că citirea implică o rețea complexă de circuite și semnale în creier. Pe măsură ce capacitatea de citire se maturizează, acele rețele devin, de asemenea, mai puternice și mai sofisticate.

Într-un studiu efectuat în 2013, de către Universitatea Emory, s-au folosit scanări de tip RMN funcționale pentru a măsura efectul citirii unui roman asupra creierului. Participanții la studiu au citit romanul „Pompeii” pe o perioadă de 9 zile. Pe măsură ce povestea a devenit din ce în ce mai tensionată, tot mai multe zone ale creierului au devenit active. Scanările creierului au arătat că, pe parcursul perioadei de citire, dar și în zilele următoare, conectivitatea la nivelul creierului a crescut, în special în cortexul somatosenzorial, parte a creierului care răspunde la senzații fizice precum mișcarea și durerea.

Dacă ești printre cei care apreciază că lectura este un obicei sănătos și benefic pentru organism, caută modalități prin care să le oferi acces angajaților tăi la resurse precum o bibliotecă internă de dezvoltare personală și profesională sau un abonament la un serviciu care să încurajeze lectura.

Cititul ne face mai empatici

Cercetările arată că oamenii care citesc ficțiune literară – povești care explorează viețile interioare ale personajelor – dovedesc o capacitate sporită de a înțelege sentimentele și convingerile celorlalți. Această abilitate este cunoscută sub numele de „teoria minții”, un set de abilități esențiale pentru construirea, navigarea și menținerea relațiilor sociale.

În timp ce o singură sesiune de lectură de ficțiune literară nu este probabil să declanșeze acest sentiment, cititorii de ficțiune pe termen lung tind să aibă o teorie a minții mai bine dezvoltată

Cititul reduce stresul

Sigur, există numeroase modalități de a reduce nivelul de stres: o plimbare, muzica sau o cană de ceai sunt poate printre cele mai populare. Dar beneficiile cititului, în relație cu stresul, sunt demonstrate științific. Un studiu din 2009 al Universității din Sussex a constatat că citirea timp de doar șase minute poate reduce nivelul de stres cu până la 68% (The Telegraph, martie 2009).

Dar, pentru că mulți dintre noi citim la locul de muncă, într-un cadru profesional, este ușor să uităm de beneficiile cititului de plăcere. Indiferent de subiectul cărții, că este fantasy, o biografie, un roman istoric sau un volum despre dezvoltare personală, orice fel de lectură care nu are legătură cu rutina zilnică poate aduce numeroase beneficii. Cititul are, de asemenea, beneficiile fizice de a reduce ritmul cardiac și tensiunea musculară.

Cititul ajută la prevenirea declinului cognitiv

Institutul Național pentru Îmbătrânire din Statele Unite recomandă citirea cărților și revistelor ca o modalitate de a menține mintea antrenată pe măsură ce înaintăm în vârstă. Și chiar dacă nu există cercetări care să demonstreze în mod concludent că lectura previne boli precum Alzheimer, studiile arată că seniorii care citesc și rezolvă probleme de matematică în fiecare zi își mențin și își îmbunătățesc funcționarea cognitivă.

Și cu cât începem mai devreme, cu atât mai bine. Un studiu din 2013 realizat de Centrul Medical al Universității Rush a constatat că oamenii care s-au implicat în activități de stimulare mentală toată viața au avut mai puține șanse de a dezvolta probleme cognitive serioase mai târziu în viață.

Iar acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care lectura constantă le are – așa că, dacă îți dorești ca angajații tăi să fie mai relaxați, mai empatici, mai concentrați pe ceea ce fac și mai angrenați în viața de zi cu zi, ia în considerare, de exemplu, să le oferi un abonament la Bookster, prima platformă modernă care aduce cărțile mai aproape de oameni.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: