Companii Management

De la consultanta la investitii

21 mart. 2016 2 min

De la consultanta la investitii

Reading Time: 2 minute

Cristian UstinescuA avut ocazia sa cunoasca atat perioada de boom, cat si caderea pietei imobiliare locale. Acum, Cristian Ustinescu este Senior Transaction Manager la Immofinanz si cea mai mare provocare a fost sa gandeasca precum un investitor dupa o cariera de peste 10 ani in consultanta.

A luat contact cu real estate-ul imediat dupa ce a terminat facultatea, in 2002, cand a inceput colaborarea cu o firma de constructii olandeza, iar cariera sa a evoluat odata cu piata imo­biliara locala. Din 2004 s-a ocupat de serviciul de inchirieri de spatii industriale la DTZ Echinox si a creat o echipa care a devenit lider de piata in ceea ce privea inchirierea de spatii logistice. |n 2006 a inceput sa se ocupe si de partea de investitii creand practic un departament de consultanta in investitii si s-a ocupat de tranzactii ca vanzarea Cefin Logistic Park catre Europolis sau asocierea intre Phoenix si GE Capital Real Estate pentru dezvoltarea a sapte parcuri logistice in Romania. Perioada de criza de pe piata imobiliara locala a fost un moment propice pentru diversificare – a incheiat tranzactii pe segmentul de retail, a vandut terenuri, dar a facut si un master in real estate.

La inceputul lui 2014 a primit un telefon si a fost invitat la Viena, pentru un interviu la Immofinanz. “Am venit la Viena cu sotia si cei doi copii si, dupa o perioada de test de cateva saptamani, am decis ca ne place orasul si am acceptat oferta Immofinanz”, isi aminteste Cristian Ustinescu. Atat el cat si familia s-au integrat – copiii sunt la scoala si gradinita, iar sotia are un loc de munca stabil. “Nu ne simtim neaparat acasa la Viena, dar ne place sa traim aici. Austria este o tara primitoare, care iti ofera posibilitatea sa te integrezi, iar Viena este unul dintre cele mai bune orase din punctul de vedere al calitatii vietii”, spune Ustinescu, adaugand ca va ramane roman oriunde ar fi. {tie insa sa aprecieze si atitudinea prietenoasa a vienezilor si subliniaza faptul ca raceala austriecilor este un mit.

A fost nevoie insa si de o perioada de adaptare. Provocarea a fost sa se adapteze la modul de gandire al unui investitor dupa o cariera de peste 10 ani in consultanta. O alta provocare a fost sa plece dintr-o organizatie de dimensiuni mai mici intr-o companie mare, listata la bursa, ce presupune structuri, ierarhii si proceduri. Dar spiritul sau antreprenorial este apreciat in companie. “La Immofinanz mi s-a oferit o diversificare a informatiilor la care am acces si pe care le procesez si in acelasi timp o diversificare a pietelor pe care activez. Totodata, expunerea de care beneficiez lucrand la Immofinanz este mult mai mare”, spune acesta, adaugand ca se ocupa, impreuna cu echipa de tranzactii, de partea de achizitii si vanzari in mai multe tari din centrul si estul Europei (CEE).

|n ceea ce priveste piata imobiliara, Cristian Ustinescu spune ca 2016 este anul revenirii, dar evolutia este diferita de la tara la tara. “Cred ca Romania si Ungaria sunt pe un trend ascendent, in timp ce pentru Polonia, Cehia si Austria vorbim despre provocarea de a mentine trendul de crestere, pentru ca piata nu a avut o cadere ca si cea din tarile CEE”, spune Ustinescu.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: