Business Tech

Decizie istorică: Operatorii telecom din Marea Britanie vor dezvolta rețele 5G fără echipamente Huawei

iul. 15, 2020 2 min

Decizie istorică: Operatorii telecom din Marea Britanie vor dezvolta rețele 5G fără echipamente Huawei

Reading Time: 2 minute

După dezbateri intense și care au depășit domeniul strict tehnologic, guvernul Marii Britanii a decis ca operatorii telecom să nu mai folosească echipamente Huawei pentru dezvoltarea rețelelor 5G. În plus, până în 2027 toți operatorii de comunicații electronice trebuie să elimine orice echipament 5G produs de compania chineză din rețelele pe care le operează.

Prezentând decizia în Parlamentul britanic, Oliver Dowden, Secretarul de stat pentru cultură, mass-media și sport, a declarat că sancțiunile vor avea un „impact sever asupra capacității Huawei de a furniza echipamente în Marea Britanie”. De asemenea, Dowden a cerut Centrului Național de Cyber Security să-și schimbe evaluarea de securitate legată de echipamentele companiei chineze.

În orice caz, decizia nu afectează vânzarea de smartphone-uri Huawei pe piața britanică.

Reacția Beijingului

Ambasadorul Chinei în Marea Britanie a declarat că decizia a fost „dezamăgitoare și greșită”.

„Este discutabil acum dacă Marea Britanie poate oferi un mediu de afaceri deschis, corect și nediscriminatoriu pentru companii din alte țări”, a declarat ambasadorul Liu Xiaoming, citat de BBC News.

Oficialii Huawei au spus că anunțul a fost „o veste proastă pentru orice posesor de telefon mobil din Marea Britanie” și a precizat că decizia „va muta Marea Britanie pe o banda digitală lentă, va crește facturile și va mări decalajul digital”.

Pe de altă parte, Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a salutat decizia, spunând că: „Marea Britanie se alătură unei liste din ce în ce mai mari de țări din întreaga lume care se preocupă de securitatea națională prin interzicerea vânzătorilor de produse cu un risc ridicat.”

Costuri asupra pieței

Potrivit Secretarului de Stat Oliver Dowden, decizia de a interzice echipamentele 5G de la Huawei va însemna costuri  suplimentare de 2 miliarde de lire pentru operatori. Totuși, suma este mai mică decât cea estimată anterior de operatorii BT și Vodafone, care estimau undeva la 2,6 miliarde de lire sterline. De asemenea, eliminarea tuturor componentelor Huawei 5G din rețele, precum și înlocuirea cu echipamente de la alți producători, ar însemna o întârziere cuprinsă între 2 și 3 ani, pentru rețelele 5G din Marea Britanie, a adăugat oficialul britanic.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: