Companii

Deltamed: Un business pentru linia întâi

26 apr. 2023 4 min

Deltamed: Un business pentru linia întâi

Reading Time: 4 minute

Cum a devenit Deltamed cel mai mare producător de ambulanțe și vehicule pentru intervenții speciale din Europa de Est și cum va contribui un plan de investiții de peste 4 milioane de euro, anunțat de curând, la dezvoltarea companiei în următoarea perioadă de timp.

Dacă vi se pare că un producător de ambulanțe și vehicule pentru intervenții speciale ar fi favorizat într-o pandemie, nu este chiar așa. La fel ca toți jucătorii din mediul de business, nici Deltamed nu a fost ferită de presiuni uriașe. Compania a fost obligată să își regândească rapid strategia de business și să se adapteze unei noi normalități, în care era o nevoie acută de echipamente de protecție personală și de echipamente și dispozitive medicale pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus.

Compania a furnizat singurul vechicul adaptat pentru pandemie, a dezvoltat propriile produse, iar în 2020 a livrat trei vehicule special adaptate din punct de vedere al dezinfecției și prevenirii răspândirii COVID-19. De asemenea, Deltamed a furnizat dispozitive medicale specifice, de la măști până la ventilatoare, teste de anticorpi și antigen, precum și concentratoare de oxigen.

„Pe lângă susținerea eforturilor naționale de combatere a efectelor pandemiei, am continuat și investițiile pentru eficientizarea și optimizarea activității, atât pe partea de logistică, cât și pe cea de producție. Chiar dacă pandemia a fost declarată oficial închisă în 2022, dacă ne raportăm la amploarea răspândirii virusului și a îmbolnăvirilor, efectele acestei perioade dificile au continuat să se vadă în mediul de business. Anul trecut a fost unul dificil și pentru noi – ca pentru majoritatea companiilor cu activitate de producție / asamblare din România, ca urmare a scumpirii energiei și a materiilor prime, care au dus la o majorare în cascadă a costurilor”, spune Dan Gorgan, CEO și acționar majoritar Deltamed, producător de ambulanțe și vehicule pentru intervenții speciale din Cluj.

Cu toate acestea, Deltamed a încheiat anul 2022 cu afaceri de 20 de milioane de euro, similar cu 2021. Pentru acest an însă, compania estimează o reluare a avansului, pe fondul creșterii cererii care înglobează înaltă tehnologie și inovație.

Un an plin pentru Deltamed

Anul trecut, Deltamed a livrat mai bine de 170 de vehicule pentru intervenții speciale. Printre cele mai importante proiecte finalizate de compania din Cluj se numără proiectarea și asamblarea a 12 ambulanțe destinate transportului nou-născuților aflați în stare critică, vehicule dotate cu echipamente medicale de ultimă generație, care alcătuiesc o unitate de Terapie Intensivă special concepută pentru transportarea nou-născuților în stare foarte gravă. Totodată, în baza unui parteneriat cu MHS Truck&Bus, Deltamed a construit și livrat, anul trecut, un „Autolaborator pentru donare de sânge” destinat Centrului de Transfuzie Sanguină al Ministerului Apărării Naționale, centrul mobil de donare furnizând sânge atât în spitale militare, cât și în unitățile civile.

Dan Gorgan - Deltamed

„Activitatea noastră s-a concentrat și pe produse și echipamente din alte zone decât medicina de urgență. De altfel, putem spune că, în ultimii ani, doar 50% dintre produsele noastre au fost destinate sistemului medical de urgență, restul fiind proiecte speciale în diverse alte domenii: comunicații, aviație, stingere de incendii sau soluții comerciale mobile”, spune Dan Gorgan, CEO și acționar majoritar Deltamed.

Până în prezent, Deltamed a livrat peste 4.500 de vehicule cu destinații diferite, majoritatea ambulanțe. Cantitativ, poate părea puțin, dar fiecare proiect în sine este unic și presupune cercetare și inovație. Ca să vă faceți o idee, în funcție de destinație, de complexitate și de dotările pe care trebuie să le aibă, proiectul pentru producția unei ambulanțe poate dura între două și șase luni, timp în care procesul trece prin faza de documentare, proiectare, fabricarea subansamblelor și, după caz, chiar a suprastructurii șasiului, modificarea mașinii de bază și instalarea dotărilor, montarea echipamentelor medicale, testare, controlul calității și livrare.

Investiții high-tech

Unitatea principală de producție a Deltamed din Gilău (județul Cluj) conține șapte hale de producțe, precum și departamente de R&D, proiectare, CTC și after-sales dedicate. Astfel, compania are capacitatea de fabricare a elementelor de carosare, prin mijloace proprii. Deltamed deține un atelier de termoformare ABS pentru crearea capitonajului interior, sector de producție al panourilor sandwich, un laborator de cablaje implicat în proiectarea și producerea tuturor conexiunilor de joasă tensiune și un departament de tâmplărie care realizează toate elementele de mobilier. De asemenea, tot compania fabrică suprastructuri și elemenete de fibră de sticlă, pentru care produce și matrițele necesare.

De curând, Deltamed a anunțat un plan de investiții în valoare de patru milioane de euro cu ajutorul cărora, compania plănuiește, până la începutul anului 2024, să finalizeze extinderea zonei industriale de la Gilău cu încă două hale din care una va fi dedicată producției de subansamble precum și a magaziei aferente, iar cealaltă va fi dedicată producției de vehicule speciale plus spații de birouri.

„Suplimentar, vrem să construim o hală nouă pentru asamblare la Aiud unde preconizăm să extindem producția de serie a ambulanțelor. Estimăm că investiția totală va ajunge undeva la patru milioane de euro, va genera locuri de muncă suplimentare în regiune și va permite companiei să majoreze cu 40 – 50% capacitatea de producție pentru vehicule destinate intervenției în sectorul sanitar. Totodată, noile investiții vor permite și o mai bună organizare a fluxului tehnologic”, adaugă Dan Gorgan.

În următoarea perioadă, pentru Deltamed urmează consolidarea și diversificarea afacerilor, precum și orientarea companiei spre zona de înaltă tehnologie. Mai mult, compania a demarat un proces de restructurare care să îi permită o modalitate performantă de a administra procesele, o etapă care va ajuta Deltamed să atingă atât obiectivul pe termen scurt, acela de a putea ajusta capacitatea de producție în funcție de cerințele tot mai variate din piață, cât și pe cel pe termen lung, de a juca în liga companiilor de top din domeniul situațiilor de urgență, securității și apărării. De asemenea, Deltamed și-a propus să acceseze și alte piețe internaționale, obiectivul pe termen mediu fiind ca până la 50% din activitatea companiei să aibă beneficiari din străinătate și să se extindă semnificativ pe piețele externe.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 372 (16 aprilie – 16 mai 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: