Antreprenori Interviuri

RongoDesign: Material de construcții, ghici ciupercă ce-i

26 apr. 2023 4 min

RongoDesign: Material de construcții, ghici ciupercă ce-i

Reading Time: 4 minute

RongoDesign este o companie de cercetare și dezvoltare care colaborează cu ecosistemele naturale pentru a oferi soluții alternative la produsele din polistiren și plastic utilizate în industria construcțiilor, în designul interior și chiar în producția de ambalaje. Toate cu un design unic.

Anul trecut, pe lângă distincția de cel mai inovator startup al programului Start For Future, RongoDesign a câștigat etapa națională a concursului EIT Climate Launchpad.

Proiectul a fost, de asemenea, selectat ca fiind un startup CEE Net Zero Future 50, iar de curând, a primit finanțare nerambursabilă, prin care, alături de un designer de interior din Franța și un Tech Supplier din Polonia, lucrează la dezvoltarea unei rețele industriale 5.0 axate pe un sistem de cooperare om-robot, în care inteligența umană lucrează în armonie cu CI (cognitive informatics).

Gabriel Barta, fondatorul RongoDesign, a povestit despre tehnologia miceliului, modul în care acesta este folosită în crearea de produse și rolul naturii în inovație.

Gabriel Barta – Fondator RongoDesign

Cum a apărut RongoDesign?

Ideea proiectului se bazează pe două observații – abundența deșeurilor agro-industriale generate zilnic de activitățile cotidiene, dar și pasiunea mea pentru cafea, de la simpla activitate de savurare a unui espresso până la complexele procese din spatele acestei băuturi.

Activând în sfera cercetării, am avut oportunitatea să cunosc persoane care indirect mi-au insuflat această pasiune pentru cercetare. Astfel, văzând că în zona Clujului sunt generate zilnic foarte multe reziduuri, de la zațul de cafea din numeroasele cafenele până la reziduurile din activitățile agricole din zonă, am început să cercetez o posibilă soluție de valorificare a acestor subproduse.

Totul a culminat cu un prim „experiment” desfășurat acasă, iar materialul obținut a fost boost-ul necesar pentru a începe aventura numită RongoDesign.

Ce produse ați dezvoltat până acum?

Încă de la început, RongoDesign, s-a dedicat realizării unor produse cu o puternică valoare estetică, fabricate doar din materiale naturale, cu proprietăți semnificativ mai bune decât soluțiile convenționale din domenii precum construcții (izolații interioare), design interior și chiar ambalare, bazate pe produse realizate din plastic sau din alte elemente petrochimice.

Un prim produs dezvoltat este panoul izolator cu miceliu, primul de acest tip din România și printre puținele la nivel mondial. Este un produs ambițios și inovator, capabil să înlocuiască polistirenul și alte materiale clasice, fiind realizat manual și fără procese artificiale.

Calitățile sale în materie de durabilitate, impermeabilitate și rezistență la foc sunt ideale pentru a crea produse de calitate, fiind în același timp compostabile. Acest material produce de zece ori mai puțin dioxid de carbon și utilizează de aproximativ opt ori mai puțină energie decât producția de spumă de polistiren.

În plus, acest panou nu numai că este mai performant decât materialele de construcție pe bază de componente petrochimice/plastice în ceea ce privește izolarea termică și acustică, dar, fiind un material natural, este mai sigur și sănătos. Produsul nu conține compuși sintetici pe bază de rășini, care pot provoca fum toxic și propagarea rapidă a flăcărilor în timpul unui incendiu.

Produsele obținute în producția de masă vor avea forma unor plăci de grosimi diferite și vor putea înlocui plăcile de polistiren folosite pentru izolarea locuințelor. În plus, la cererea clienților, se vor putea fabrica elemente de amenajare interioară dedicate, de forme diferite, în matrițe proiectate la cerere, la prețuri competitive.

De asemenea, dezvoltăm noi produse și aplicații alternative pentru miceliu, de exemplu, modele diferite de lămpi de interior, diferite forme și dimensiuni, precum și alte elemente de design. Există multe aplicații potențiale: în design, izolație sau chiar în ambalaje.

RongoDesign produs 5

Cum folosiți tehnologia miceliului în crearea produselor?

Miceliul este adesea descris ca fiind „structura rădăcinii” sau „starea vegetativă” a ciupercilor. Dar rețelele miceliene sunt unice, extrem de fine și puternice, cu o rezistență mare la tracțiune și capacitatea de a rezista la apă, la descompunere și la presiuni interne sau externe imense. Ele provin din natură și, în condiții adecvate, se întorc în sol sub formă de nutrienți.

Cu alte cuvinte, sunt unul dintre cele mai uimitoare supermateriale ale naturii. La RongoDesign exploatăm puterea miceliului pentru a ne cultiva materialele folosind substraturi organice și sintetice care sunt subproduse sau „deșeuri” ale altor industrii. După o perioadă de peste doi ani de R&D, avem stabilite protocole exacte, iar speciile utilizate sunt adaptate întotdeauna utilității finale a produselor.

La sfârșitul procesului de producție, materialele de miceliu sunt inertizate, iar produsele rezultate sunt complet stabile, sigure, durabile și, de asemenea, biodegradabile, cu o estetică unică.

RongoDesign produs in progress

Ce rol joacă inspirația venită din natură pentru inovație și viitor? 

Pronind de la sintagma „în natură nu exista reziduuri” și datorită faptului că totul este într-un continuu proces de schimbare, la RongoDesign nu proiectăm, ci doar perfecționăm ceea ce natura ne pune la dispoziție. Impactul sistemelor noastre de producție industrială devine evident dacă ne uităm la tonele de deșeuri generate zilnic de activitățile umane, de la producție la agricultură și nu numai.

Natura a inventat deja tehnologii pentru a realiza produsele de care avem nevoie și pe care le iubim, în armonie cu planeta. Cheia este să știm unde să le găsim. Ne-am dezvoltat tehnologia, ghidată de un respect și o apreciere interioară pentru ritmurile ecosistemului mai larg, utilizând doar microorganisme care sunt total inofensive pentru oameni și mediu.

Prin aducerea unui echilibru în ecosistemele naturale și sociale ale Pământului și combinând inteligența naturii cu ingeniozitatea umană, se pot produce alternative naturale, regenerabile la nesfârșit. În acest fel, avem șansa de a produce în cel mai responsabil mod, înlocuind astfel ușor practicile liniare și poluante. Consider natura ca fiind „arhitectul suprem”. Trebuie doar găsită acea punte de legătură.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 372 (16 aprilie – 16 mai 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: