Finanțe Stiri

Depozitele populației și firmelor sunt în siguranță în bănci

22 aug. 2017 2 min

Depozitele populației și firmelor sunt în siguranță în bănci

Reading Time: 2 minute

Nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației și firmelor păstrate în băncile din România, arată Banca Națională a României (BNR) într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Comunicatul BNR vine în contextul în care premierul Mihai Tudose a declarat, la Antena 3, că ANAF a început un control la două bănci, întrebând dacă băncile care sunt pe pierdere, nu riscă să intre în faliment.

“Sectorul bancar din România este solid și lichid”, subliniază BNR.

La data de 30 iunie, rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, față de valoarea minimă reglementată, inclusiv pe plan european, de 8%, și comparativ cu media europeană de 14%. Nici o bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentând raportul dintre activele lichide și pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%, se arată în comunicatul BNR.

“BNR supraveghează băncile din punct de vedere prudențial, nu fiscal. Când o bancă înregistrează pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudență, obligația BNR este să le ceară băncilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate și lichiditate la niveluri care să asigure buna funcționare a băncii și siguranța depozitelor populației și firmelor”, se precizează în comunicatul băncii centrale. Ca urmare a acțiunii BNR, în perioada 2008-2017, băncile care operează în România au adus capital în valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro).

Toate depozitele până la 100.000 euro (inclusiv echivalent în lei sau alte valute) sunt garantate.

“În conformitate cu legislația europeană, toate depozitele până la 100.000 euro (inclusiv echivalent în lei sau alte valute) sunt garantate”, reamintește BNR.

La data de 30 iunie, numărul persoanelor fizice române care dețineau depozite în bănci din România era de 10.204.042 persoane fizice , din care 10.169.155 persoane cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (99,65% din total) și 34.887 persoane cu depozite mai mari decât plafonul garantat. La aceeași dată, numărul persoanelor juridice române care dețineau depozite în bănci din România era de 736.813 persoane juridice, din care 718.924 persoane juridice cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (97,57% din total) și 17.889 persoane juridice cu depozite mai mari decât plafonul garantat.

“Din datele prezentate rezultă că nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației și firmelor păstrate în băncile din România”, se arată în încheierea comunicatului BNR.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: