Stiri Tech

Descifrarea hieroglifelor, la îndemâna oricui cu o nouă platformă Google

16 iul. 2020 < 1 min

Descifrarea hieroglifelor, la îndemâna oricui cu o nouă platformă Google

Reading Time: < 1 minut

Cu peste 200 de ani în urmă, pe 15 iulie 1799, era descoperită întamplator Piatra din Rosetta, care i-a permis cercetătorului Jean-François Champollion să descifreze unul dintre cele mai bine păstrate mistere ale Antichității: hieroglifele egiptene. Hieroglifele devin astăzi accesibile oricui prin intermediul Fabricius, un instrument Google Arts & Culture, prin care oricine poate descoperi în mod interactiv tainele acestui sistem de scriere antic.

Pentru profesori şi cercetători, Fabricius include primul instrument digital – lansat ca open source pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a studiului limbilor antice – care decodifică hieroglifele egiptene pe baza învăţării automate (machine learning). Mai exact, tehnologia Google Cloud AutoML, AutoML Vision, a fost utilizată pentru a crea un model de învățare automată care să poată “ înțelege” ce reprezintă o hieroglifă. În trecut, era nevoie de o echipă de specialiști în date, multe coduri și foarte mult timp, acum AutoML Vision permite dezvoltatorilor să învețe cu ușurință o mașină să recunoască diverse obiecte.

Disponibil în engleză și arabă, Fabricius poartă numele lui Georg Fabricius, părintele epigrafiei (studiul inscripțiilor). A fost creat în colaborare cu Australian Center for Egyptology de la Macquarie University, Psycle Interactive, Ubisoft și egiptologi din întreaga lume.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: