Stiri Tech

DeStalk – proiect european pentru combaterea ciberviolenței

23 feb. 2021 3 min

DeStalk – proiect european pentru combaterea ciberviolenței

Reading Time: 3 minute

Comunitatea de specialiști în domeniul securității IT, organizațiile societății civile și de cercetare, dar și autoritățile guvernamentale lucrează împreună pentru proiectul DeStalk.

De la începutul anului 2021, cinci parteneri – European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, Fundación Blanquerna, Kaspersky, Una Casa per l’Uomo and Regione del Veneto – și-au unit forțele pentru a lucra la proiectul „DeStalk”, la nivelul Uniunii Europene, proiect pe care Comisia Europeană a ales să îl susțină prin Programul său pentru drepturi, egalitate și cetățenie.

DeStalk abordează problemele legate de ciberviolență și stalkerware, care reprezintă forme noi, răspândite și ascunse de violență online bazată pe gen (GBV). Stalkerware este un software disponibil comercial, care este folosit pentru a spiona în secret viața privată a altei personae, folosindu-se de un dispozitiv inteligent. Pe parcursul a doi ani, echipa europeană a proiectului, formată din experți importanți în materie de violență bazată pe gen și securitate cibernetică, va dezvolta împreună conținut pentru un program de training și apoi îi va instrui pe cei ce lucrează în domeniul serviciilor de asistență pentru victime și în programele în domeniul sănătății și serviciilor sociale. Programul va include și instruirea specialiștilor de resort din cele mai importante autorități regionale și guverne pentru a crește gradul de conștientizare în rândul publicului larg și a lua măsuri împotriva ciberviolenței.

Violența de gen și abuzul online

În Europa, șapte din zece femei care au experimentat cyberstalking-ul au experimentat și cel puțin o formă de violență fizică sau sexuală din partea unui partener intim. La fel, 71% dintre agresorii domestici monitorizează activitățile online ale femeilor, în timp ce 54% urmăresc telefoanele mobile ale victimelor prin intermediul unui software de urmărire. În 2019, Kaspersky a detectat o creștere de 67% de la an la an a utilizării stalkerware-ului pe dispozitivele mobile ale utilizatorilor săi la nivel global, cele mai afectate țări europene fiind Germania, Italia și Franța.

„Analiza preliminară a datelor din 2020 arată că situația nu s-a îmbunătățit mult din 2019. Numărul persoanelor afectate de stalkerware este mai mult sau mai puțin la același nivel cu anul anterior. Desigur, acest lucru poate fi explicat prin integrarea tot mai mare a tehnologiilor în viața noastră. Din păcate, software-ul folosit pentru urmărire devine obișnuit și este doar o altă formă de violență asupra partenerului de viață. Mai trist este că acest tip de software are statut juridic. Este destul de greu să lupți împotriva stalkerware-ului folosind doar instrumente tehnologice. Cu toate acestea, ar fi cu adevărat util dacă practicienii și utilizatorii ar fi conștienți că există stalkerware, ar ști cum să recunoască semnele instalării acestui software pe dispozitivele lor și ar ști ce să facă în continuare”, comentează Alfonso Ramirez, General Manager, Kaspersky Spania.

Capacitatea rețelei este cheia

Proiectul DeStalk va dezvolta o strategie pe mai multe niveluri, cu trei repere cheie. Cel mai important, echipa proiectului va crea un pachet de e-learning despre ciberviolență și stalkerware, disponibil în cele mai vorbite limbi europene și care vizează practicienii și factorii de decizie din sistemul politic. Dincolo de aceasta, consorțiul va actualiza și testa instrumentele existente pentru practicienii care lucrează în cadrul serviciilor de sprijinire a victimelor și al programelor pentru infractori. Nu în ultimul rând, va exista un pilot al unei campanii regionale de sensibilizare, combinate cu reperele de replicare, care vor putea fi utilizate de părțile interesate.

„Efectele ciberviolenței asupra femeilor și fetelor sunt devastatoare și permanente, deoarece fac parte dintr-un continuum de violență (offline și cibernetică) care le privează de libertate”, spune Alessandra Pauncz, Executive Director la WWP European Network.

Programul online de training, la care participă 200 de profesioniști, va permite o înțelegere profundă a ciberviolenței și a stalkerware-ului în rândul experților. Acest lucru va avea un impact indirect, dar foarte semnificativ, în ajutarea a mii de victime și a celor care lucrează cu infractorii. În plus, proiectul pilot regional de training va spori capacitatea și cooperarea între serviciile de sprijinire a victimelor și programele pentru făptași, cu efect pe termen lung și replicabil asupra sutelor de persoane aflate în tratament.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: