Stiri Tech

Deutsche Telekom a instalat deja 150 de antene 5G în șase țări europene

26 feb. 2019 3 min

Deutsche Telekom a instalat deja 150 de antene 5G în șase țări europene

Reading Time: 3 minuteVremea discuțiilor teoretice despre 5G a trecut, iar Deutsche Telekom a venit la Mobile World Congress (MWC) 2019 din Barcelona cu aplicații în realitate. Deja, operatorul are 150 de antene 5G operaționale în șase țări din Europa: Austria, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia și Olanda.

Antenele vor transmite date folosind standardul 5G New Radio (5G NR) în acest prim trimestru al anului, astfel că testele se derulează în condiții reale, pe teren, nu în laborator. Claudia Nemat, board member, Technology & Innovation la Deutsche Telekom, a subliniat că Europa nu-și poate permite un „techxit” și trebuie să se afle în prima linie a implementării 5G. De altfel, Deutsche Telekom își propune să acopere până în 2025 nu mai puțin de 99% din populația Germania și 90% din teritoriul acestei țări cu rețeaua sa 5G.

„Cele mai relevante soluții pe termen scurt pentru 5G revoluționează zona de producție și avem deja prima «rețea campus» bazată pe această tehnologie implementată la Osram. Prin aceste rețele livrăm o nouă soluție adaptată special clienților noștri industriali”, a arătat Claudia Nemat. De altfel, am putut vedea live la Barcelona cum a pornit în fabrica din Germania primul robot autonom care mută piese și echipamente prin fabrică fără vreun suport uman. Va fi o schimbare radicală de la actualele soluții, în care conexiunile sunt prin cabluri și fibră optică, oamenii lucrează pe tablete conectate la WLAN, iar mașinile sunt operate de angajați. „Trecem la vehicule autonome, care au nevoie de conectivitate wireless fără întreruperi și 5G oferă în sfârșit posibilitatea de a face acest lucru”, a adăugat Claudia Nemat. Soluția implementată de Deutsche Telekom la Osram este dual slice, combinând în aceeași structură o rețea publică și una privată LTE. Osram folosește exclusiv rețeaua privată LTE.

O altă zonă unde impactul 5G se va resimți din plin va fi în zona de smart city și mașini autonome, astfel că Deutsche Telekom, alături de Ericsson, are deja colaborări cu companiile auto în acest domeniu, cum ar fi cu Skoda la Praga. Rețelele 5G, care pot prelua și transmite o cantitate uriașă de date, vor putea fi folosite pentru a localiza fiecare vehicul pe străzi și pentru comunicarea între mașini. „Fiecare mașină va trebui să fie protejată individual printr-un hub de securitate bine pus la punct și va fi conectată la un sistem central care poate detecta în timp real orice defecțiuni sau anomalii, pentru a putea interveni de la distanță la nevoie”, a mai spus Claudia Nemat.

Un alt domeniu în care impactul 5G se va resimți din plin în industria de gaming, unde experiența multiplayer pe mobil folosind realitatea virtuală va fi posibilă la un nivel fără precedent. Am experimentat, de altfel, la MWC un joc realizat de Niantic (dezvoltatorul Pokemon GO), MobiledgeX și Deutsche Telekom care combina realitatea augmentată cu interacțiunea directă dintre patru jucători, în care mișcările noastre din viața reală făceau parte din jocul de pe ecranul smartphone-ului și ne permiteau să ne „bombardăm” cu mingi virtuale.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: