Diana Conteș, EdVenture School:„Adevărul este că antreprenoriatul m-a luat prin surprindere”
Reading Time: 4 minuteDiana Conteș, antreprenor în educație și owner EdVenture School, crede cu tărie că limbajul înseamnă putere, iar comunicarea deschide uși. Profesor de engleză și franceză, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, Diana a transformat pasiunea pentru limbile străine într-un proiect educațional de succes, aflat într-o continuă expansiune.
Într-o lume în care competențele lingvistice devin tot mai importante în carieră, iar mediul de business cere adaptare rapidă, Diana și echipa sa formează cursanți care nu doar învață limbi străine, ci înțeleg cum să comunice eficient prin intermediul lor și să le folosească precum instrumente de dezvoltare personală și profesională.
Despre provocările antreprenoriatului în educație, importanța limbilor străine în business și viitorul EdVenture School, ne vorbește Diana Conteș
Sunteți profesor de engleză și franceză. Cum ați ajuns să conduceți un centru de limbi străine și cum s-a conturat povestea EdVenture School?
Antreprenoriatul nu a fost o alegere planificată de la început, ci mai degrabă o continuare firească a unui proiect deja început de Adela Simoiu, fondatoarea centrului. Așa mi-am început călătoria antreprenorială, în urmă cu cinci ani, și de atunci fiecare zi este o oportunitate de creștere și fiecare provocare, un prilej de învățare.
Încă din copilărie am fost fascinată de limbile străine, în esență, de limbaj, de puterea cuvintelor și a comunicării. Există două citate care exprimă perfect ceea ce simt față de limbile străine: „The limits of my language mean the limits of my world” (Ludwig Wittgenstein) și „A different language is a different vision of life (Federico Fellini). Acestea mi-au ghidat pașii și au făcut ca tranziția spre antreprenoriat, în domeniul educațional, să vină natural, ca o extensie a pasiunii mele.
Astăzi, EdVenture School este mai mult decât o școală de limbi străine, este o comunitate de oameni care cred în educație continuă, în învățare relevantă și în dezvoltarea personală prin limbaj.
Ce dificultăți ați întâmpinat pe calea aceasta a antreprenoriatului de-a lungul anilor și care sunt în prezent cele mai mari provocări legate de business-ul pe care îl dețineți și coordonați?
Adevărul este că antreprenoriatul m-a luat prin surprindere. A trebuit să învăț din mers foarte multe lucruri, în timp ce predam și coordonam echipe. Echilibrul între ceea ce îmi place să fac, predarea, și responsabilitățile de business nu a fost și nu este întotdeauna ușor de gestionat. Este un proces continuu de ajustare și optimizare.

Astăzi, principalele provocări țin de adaptarea la o piață extrem de competitivă, marcată de instabilitate economică. În plus, încercăm să ajutăm cursanții să transforme tehnologia, social media și chiar inteligența artificială în instrumente utile. Încercăm să-i învățăm să le folosească conștient, responsabil și productiv. Este din ce în ce mai important să educăm nu doar în privința limbii, ci și în privința felului în care comunicăm în era digitală.
Oferiți cursuri de limbi străine pentru companii. Cât de importante sunt competențele lingvistice în mediul corporate?
Într-o piață globală, competențele lingvistice sunt un atu esențial pentru succes. Ca să înțelegem mai simplu, imaginați-vă doi candidați. Unul are idei excepționale, cu potențial de inovație și impact real. Celălalt nu are nicio idee notabilă. Dacă nu ar exista abilitățile de comunicare, cum am putea să facem diferența între ei?
În business, poți avea cele mai valoroase idei, dar dacă nu le poți comunica eficient, ele rămân fără impact. Competențele lingvistice sunt esențiale nu doar la interviuri, ci și în negocieri, întâlniri, colaborări internaționale. Pot face diferența între stagnare și promovare, între un parteneriat ratat și o oportunitate câștigată.
Engleza este limba globală a afacerilor, iar în funcție de domeniu poate reprezenta un avantaj util sau un criteriu esențial. În plus, în era tehnologiei, cele mai noi studii, cercetări și documentații tehnice sunt publicate, prima dată, în engleză.
România este integrată în piața globală, iar angajații trebuie să comunice constant cu parteneri și clienți din alte țări, iar acest lucru se face, în majoritatea cazurilor, în limba engleză. Această comunicare are loc în scris, de cele mai multe ori, dar, uneori, trebuie să și vorbești. Iar când trebuie să ții o prezentare, vrei să te poți concentra pe mesaj, pe ce vrei să transmiți, pe ce vrei să înțeleagă sau să facă audiența ta, nu să te împiedici în conjugări.
Ce metode aplicați în cadrul EdVenture School pentru a asigura dezvoltarea competențelor lingvistice ale cursanților?
La EdVenture punem accent pe descoperirea ghidată. Nu le oferim cursanților doar informații, ci îi ajutăm să descopere singuri sensuri și structuri, pentru că, prin descoperire reții mai ușor și pe termen lung.
De asemenea, personalizăm cursurile în funcție de nevoile fiecărui cursant și încurajăm participarea activă. Ne bazăm pe combinația practică controlată (controlled practice) plus practică liberă, autentică, care îi ajută pe cursanți să își dezvolte încrederea și fluența. Îi învățăm nu doar limba, ci și cum să învețe eficient, pentru a deveni autonomi în dezvoltarea lor.

Care sunt planurile EdVenture School pentru următorii ani?
În perioada următoare, ne pregătim să ne mutăm într-un nou spațiu, mai generos și mai luminos, într-o altă zonă a Bucureștiului. Este un pas important pentru noi, pentru că vrem să extindem comunitatea EdVenture și să oferim o experiență de învățare și mai bună. Pe termen lung, vrem să rămânem un reper în educația personalizată și să creăm un mediu modern și prietenos pentru învățarea limbilor străine.
Aveți un motto după care vă ghidați în activitatea antreprenorială?
Cred cu tărie că învățarea nu se oprește niciodată și că cel mai sănătos mod de a crește este împreună, într-o comunitate. “Mereu e ceva de învățat, iar împreună creștem mai frumos”, acesta este principiul după care îmi conduc atât echipa, cât și relația cu cei care ne sunt cursanți.
Ce sfat ați oferi tinerilor care aspiră să devină antreprenori?
Pare un clișeu, dar este adevărul simplu: pentru a deveni expert, trebuie să accepți să fii începător. Sfatul meu este: să învețe constant, să se înconjoare de oameni mai buni ca ei, să pună întrebări, să nu se teamă să greșească. Eșecul nu este capăt de drum, ci o oportunitate de a învăța mai repede și mai bine. Îndrăzneala, perseverența și deschiderea spre învățare sunt esențiale în orice parcurs antreprenorial.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz