Stiri

Diaspora română, vizată de videoclipuri neautentice pe TikTok înainte de alegerile din România de duminică

16 mai 2025 3 min

Diaspora română, vizată de videoclipuri neautentice pe TikTok înainte de alegerile din România de duminică

Reading Time: 3 minute

Înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din România de duminică 18 mai, Refute a descoperit o amplă operațiune internațională de influență care vizează alegătorii români din diaspora pe TikTok. Campania include videoclipuri neautentice—in unele cazuri, generate de AI—care vizează deliberat locații cu populații mari de români din diaspora din întreaga Europă.


Refute a detectat aproximativ 32,500 de videoclipuri pe TikTok care conțin sloganuri care promovează candidatul populist George Simion și pe fostul candidat Călin Georgescu. Multe dintre aceste videoclipuri sunt neautentice, cum ar fi videoclipuri care au fost duplicate într-un mod coordonat pe zeci de conturi.

Deşi doar 24% dintre cetățenii români trăiesc în afara României, 48% din interacțiunile cu aceste videoclipuri (40 de milioane de like-uri și comentarii) au provenit din afara României. Țările din afara României cu cea mai mare pondere a interacțiunilor au fost Regatul Unit (15%), Italia (7%), Germania (7%), Spania (5%) și Franța (2%).

“Faptul că aproape jumătate din interacțiunile cu videoclipurile care promovează candidați populiști provin din afara României—de două ori mai mare decit procentul românilor care trăiesc în străinătate—indică faptul că alegătorii români din diaspora sunt vizați în mod disproporționat pentru a influenta al doilea tur al alegerilor,” a declarat Vlad Galu, co-fondator și CTO al Refute și originar din România.

“Această creștere a interacțiunilor din partea conturilor cu sediul în afara României ar putea avea un impact semnificativ asupra rezultatelor alegerilor de duminică.”

Videoclipurile generate de AI includ frecvent imagini banale, fără legătură cu narațiunile politice menționate în audio. Aceste videoclipuri sunt adesea copiate și distribuite de alte conturi, inclusiv de cele create pentru a imita alți utilizatori de pe platformă.

De exemplu, contul de TikTok “danielbudurescu88” este aproape identic cu utilizatorul “daniewov66p”:

Clipul video de mai jos a fost clonat de pe contul original “daniewov66p” și distribuit de “danielburudescu88”, dar în audio include o înregistrare a unui discurs al lui Călin Georgescu. Aceasta este o tactică folosită de influenceri care încearcă să capteze atenția privitorilor printr-un anumit conținut vizual, în timp ce avansează narațiuni specifice prin intermediul audio-ului sau “efectului sonor” al videoclipului.

“Am mai văzut deja utilizarea influencerilor și a fermelor de boți la alegerile din noiembrie 2024, dar acesta este un nou exemplu de operațiune sofisticată de influență care transcende granițele internaționale pentru a influența alegătorii români din străinătate,” a adăugat Tom Garnett, co-fondator și CEO al Refute.
“Tehnologia Refute folosește învățăminte din comportamentele observate la alegerile de anul trecut pentru a evalua și a prezice automat comportamente coordonate și neautentice cu o viteză și o acuratețe fără egal.”

Alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024 au fost anulate din cauza unor presupuse interferențe străine, care se crede că au contribuit atât la succesul în primul tur al lui George Simion, cât și la menținerea susținerii pentru candidatul interzis, Călin Georgescu.

Refute combate dezinformarea, detectând și răspunzând campaniilor cu viteza agresorilor. Refute adoptă o abordare cantitativă care îmbinǎ date interconectate și urmărește narațiunile pe multiple canale. Folosește aceste date pentru a modela și evalua comportamentele de amenințare, în context și în timp, permițând un răspuns eficient în canal, cu viteza agresorilor.

Co-fondatorii Tom Garnett și Vlad Galu au însumat peste patruzeci de ani de experiență în crearea unor sisteme de analiză a datelor de talie mondială pentru a combate atacurile teroriste, atacurile cibernetice, furturile de identitate și spălarea banilor. Au creat și operat platforme de securitate cibernetică și identitate la scară globală, care fac internetul mai sigur pentru miliarde de oameni zilnic, și sunt pasionați de rezolvarea amenințării globale a dezinformării.

Articole pe aceeași temă: