fbpx
Lifestyle Stiri

E X P A N D, singurul laboratorul de dezvoltare de proiecte cinematografice din România3 min

28/08/2019 2 min read

E X P A N D, singurul laboratorul de dezvoltare de proiecte cinematografice din România3 min

Reading Time: 2 minute

Bucharest International Dance Film Festival lansează E X P A N D, singurul laboratorul de dezvoltare de proiecte cinematografice de la noi din țară. Proiectul va susține noua generație de creatori și colaborarea dintre tinerii regizori și coregrafi.

Festivalul dedicat filmelor de dans se află la cea de-a cincea ediție care va avea loc în perioada 4 – 8 septembrie, în șase locații din București.

Tema acestei ediţii este The Network /Rețeaua și își propune să conecteze artiști, producători, selecționeri și jurnaliști care gravitează în jurul ideii de mișcare.

E X P A N D va fi găzduit de Teatrul Apollo 111 și va consta într-o serie de conferințe, sesiuni de prezentare a proiectelor selectate, pitching sessions, întâlniri one-to-one între artiști, mentori și industrie.

Mentorii celor cinci participanți ai laboratorului vor susține și masterclass-uri deschise publicului. Intrarea la cele trei masterclass-uri este gratuită, pe bază de înscriere, până la data de 3 septembrie. Mai multe detalii privind înscrierea sunt regăsite aici.

Peter Schneider

Cei trei mentori sunt: Andy Wood din UK, un celebru creator de film de dans, recunoscut pentru estetica sa minimală și arhitecturală, Claudia Kappenberg din UK, artistă activă în spectacole și media și Peter Schneider din SUA, producător de teatru și film american, primul președinte al Studiourilor Walt Disney în perioada 1985 – 1999, acesta din urmă fiind considerat reinventatorul producției filmului de animație.

MAsterclass-urile susținute au următorul program:

  • Masterclass Andy Wood – joi, 5 septembrie, ora 15:00, la Teatrul Apollo 111
  • Lecture Claudia Kappenberg – sâmbătă, 7 septembrie, ora 10:00, la Teatrul Apollo 111
  • Masterclass Peter Schneider – duminică, 8 septembrie, ora 11:00, la Teatrul Apollo 111.

În competiția E X P A N D au intrat cinci proiecte aflate în stadiul de dezvoltare, care folosesc limbajul non-verbal și dansul ca principal vocabular și tratează subiecte care țin de problematici ale corporalității și a influenței dansului asupra spațiului social.

Proiectele sunt semnate de Simon Fildes (UK), Bogdan Olarson (RO), Cristian Fierbințeanu (RO), Jean Lorin Sterian (RO) și David Franklin (ES), mai multe detalii regăsindu-se aici.

Unul dintre cei mai importanți producători de film din România, Ada Solomon (RO), va face parte din juriul competiției BIDFF 2019, alături de Peter Schneider (SUA) și Andy Wood (UK), Gulin Ustun (TR), directorul Meetings on The Bridge, platforma de co-producții din cadrul Istanbul Film Festival, și Martine Dekker (NL), directorul festivalului Cinedans din Amsterdam.

Opt scurtmetraje vor fi prezentate în competiție, unul singur va primi premiul pentru ”Cel mai bun film românesc”, în valoare de 500 euro. Premiul ”Cel mai bun musical”, dintre cele cinci proiecte înscrise în concurs, va primi de asemenea un premiu de 500 euro.

În cursa pentru trofeul ”Cel mai bun film” au intrat 30 de scurtmetraje, iar Conceptual Lab va oferi 1000 euro filmului care va avea cel mai puternic impact asupra juriului festivalului. Acestora le va fi adăugat Premiul ”Cel mai bun proiect”, din cadrul E X P A N D, oferit de Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc, în valoare de 1000 de euro.

Spectatorii își vor vota favoritul, iar BIDFF va contoriza voturile pentru a acorda ”Premiul Publicului”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *