Lifestyle Stiri

BIDFF: Sigurul eveniment din România dedicat filmelor de dans

7 aug. 2019 2 min

BIDFF: Sigurul eveniment din România dedicat filmelor de dans

Reading Time: 2 minute

Bucharest International Dance Film Festival se pregătește pentru ce-a de-a cincea ediție în perioada 4- 8 septembrie, la București. Este singura manifestare cinematografică de la noi din țară dedicată filmelor de dans.

Evenimentul se va desfășura la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național al Dansului București, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic și în spații neconvenționale, cum ar fi Fabrica Gastropub și Apollo 111.

În deschidere se va difuza ”And Then We Danced”, în regia suedezului Levan Akin, o coproducție Suedia-Georgia-Franța din 2019 apreciată de critica de specialitate. Prezentat anul acesta în secțiunea ”Quinzaine des Réalisateurs” a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, filmul s-a izbit de reticență din partea oficialilor și radicalilor din Georgia, unde nu a rulat încă.

Tema BIDFF, ”The Netwok”, integrează în programarea oficială a filmelor mai multe genuri, pentru diferite categorii de public, realizate de regizori de film, coregrafi, artiști vizuali, animatori și muzicieni și inițiază un laborator de dezvoltare de proiecte cinematografice pentru scenariile de mediu și lungmetraj care se află în fază incipientă de creație.

Ioana Trușcă a realizat vizualul pentru BIDFF și ilustrează grafic tema ”The Network”, reprezentând ”un corp în mișcare, relația dintre părțile corpului, sau interacțiunea dintre mai multe corpuri, într-o compoziție de elemente tensionate”, după cum descrie artista.

Scurtmetrajele și proiectele cinematografice în dezvoltare programate în competiție pot câștiga următoarele premii:

  • Cel Mai Bun Film Internațional, premiu de 1.000 euro;
  • Cel Mai Bun Film Românesc, premiu de 500 euro;
  • Cel Mai Bun Musical, premiat cu 500 euro;
  • premiul E X P A N D în valoare de 1.000 euro pentru cel mai bun proiect în dezvoltare.

Printre obiectivele festivalului se numără crearea unei platforme de dezvoltare pentru filme, continuând susținerea colaborării dintre regizorii și coregrafii tineri din România, prin încurajarea lucrului în tandemuri creative, dar și prin dezvoltarea unui discurs cinematografic sincretic.

Invitații BIDFF vor fi selecționeri și directori de festivaluri, producători și specialiști din industria cinematografică și din industria coregrafiei. Toți se vor reuni în laboratorul E X P A N D, care va cuprinde sesiuni de prezentare a proiectelor, conferințe și întâlniri între artiști, mentori și industrie.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: