BizRemote by certSIGN Stiri

„Epidemie” de reorientări în carieră

5 mai 2021 4 min

„Epidemie” de reorientări în carieră

Reading Time: 4 minute

Un număr mare de români, care au rămas fără job în perioada pandemiei, au pariat pe cartea reconversiei profesionale și, renunțând la industrii deasupra cărora încă plutea incertitudinea, au optat pentru diverse cursuri autorizate și s-au orientat spre domenii ce le oferă mai multe perspective în viitor.

Starea de urgență, impusă în România în urmă cu un an a dus la închiderea restaurantelor și cafenelelor, a magazinelor din centrele comerciale, dar și a cinematografelor și a forțat românii să petreacă mai mult timp în case și să călătorească și să cheltuiască mai puțin. La scurt timp, rata șomajului a explodat. Ca să vă faceți o idee, la începutul lunii aprilie a anului trecut, contractele de muncă a aproape un milion de români au fost suspendate, în timp ce mai bine de 190.000 de angajați au fost concediați. Iar dacă aceste cifre vă îngrozesc, trebuie să știți că cea mai neagră zi de pe piața muncii avea să vină abia la finalul lunii august, când doi din zece români erau în șomaj tehnic. Fără un loc de muncă și fără perspectiva îmbunătățirii situației economice în zeci de industrii și, în lipsa unui vaccin care să aducă o rază de speranță la o revenire la normalitate, zeci de români s-au văzut nevoiți ca, într-un timp scurt să găsească noi surse de venit. Atunci au pariat pe reconversia profesională și au lasat în urmă cariere în industrii precum HoReCa, turism sau organizare de evenimente și s-au îndreptat spre domenii imune la pandemia de coronavirus. Au optat pentru cursuri variate, în funcție de propriile hobby-uri, de aptitudini și de ce nu, de visurile lor. O bună parte dintre aceștia au văzut acest moment ca pe o oportunitate de a se redescoperi și de a relua planurile pe care din diverse motive le-au amânat sau nu au avut curajul să le pornească.  Și, se pare că migrația românilor spre industrii mai rezistente în fața replicilor crizei de sănătate publică va continua și în următoarea perioadă de timp.

„Anticipăm un trend ascendent al înscrierior la cursuri. Oamenii au început să scape ușor-ușor de frică și nu mai văd aceste schimbări ca pe ceva negativ, ci din contră, ca pe o șansă de a descoperi ce îi face cu adevărat fericiți”, spune Vlad Iliescu, director general la Atelierele ILBAH, care organizează cursuri de calificare și formare profesională autorizate, recunoscute national și internațional. Potrivit lui Vlad Iliescu, cele mai căutate cursuri din perioada pandemiei au fost cele din zona beauty (spre exemplu, coafor, frizerie), dar și cursurile de design interior, sau croitorie. Printre cursurile ILBAH, care au trezit interesul românilor în perioada de pandemie s-au mai numărat cele din zona fashion, precum stilism, design vestimentar, dar și cele de business, unde cei interesați au avut de ales între cursuri de antreprenoriat, accesare fonduri europene, contabilitate, dar și cursuri de fotografie, grafică, proiectare sau cooking. De departe însă cele mai căutate cursuri din portofoliul Atelierelor ILBAH au fost cele de programare, care au fost incluse în programa de școlarizare la finalul anului trecut.  

Tot mai mulți români își doresc o carieră în domeniul IT

Cum majoritatea business-urilor și-au mutat activitatea online în perioada de pandemie, grăbind procesele de digitalizare, cererea pentru aceste cursuri este într-o continuă creștere, trend înregistrat și de nevoia de pe piața muncii a specialiștilor în IT. Acesta este și unul dintre motivele pentru care pe agenda directorului general al Atelierelor ILBAH se află lansarea mai multor cursuri din zona de digital și programare IT.

„Consider că în curând, limbajele de programare nu vor mai fi folosite doar de către programatori, ci vor fi utilizate și de către alte profesii. Oare un contabil care știe să citească și să scrie o linie de cod nu va fi mult mai eficient în practicarea meseriei sale?”, adaugă directorul general al Atelierelor ILBAH.

Planuri pentru extinderea portofoliului de cursuri are și Claudia Tamași, Country Manager, Codecool, un startup care oferă cursuri în domeniul IT. După introducerea unui curs 100% online, echipa Codecool pregătește lansarea unui nou curs scurt, care oferă specializare pe o nouă ramură tehnologică.

„În mod obișnuit, tendințele pe zona de cursuri IT generează două vârfuri de interes pe an, unul în prima parte a anului, în perioada februarie – aprilie, celălalt în toamnă, din septembrie până în noiembrie. Acum un an, când fenomenul pandemic a început să creeze efecte și în România, am observat o creștere a numărului de înscriși în perioada martie – mai, pe care am asociat-o atât cu sezonul, dar și cu contextul”, spune Claudia Tamași, care adaugă că din septembrie 2020, odată cu al doilea val de interes pentru cursurile de programare, numărul de cereri pentru cursuri a crescut de până la cinci ori, iar interesul s-a menținut constant de atunci.

În timpul pandemiei, în topul preferințelor românilor s-a aflat un curs de Full Stack Developer, prin care cei de la Codecool asigură reconversia profesională a studenților. Programul a fost gândit pe o perioadă de 12 luni, timp în care se studiază într-un ritm intens după o metodă de studiu care pune accentul pe experiența practică, iar la finalul cursului, absolvenții vor avea garantat, prin contract, un job în domeniul IT. O altă soluție populară în rândul cursanților Codecool este livrată sub forma unor cursuri mai scurte, de 4-5 luni, gândite exclusiv pentru online, care se desfășoară seara și în weekend, pentru cei care au deja un job, dar urmăresc lărgirea orizontului profesional, pentru o siguranță financiară și profesională sportită sau de ce nu, pentru reconversia graduală spre IT.

Pentru cursul de Front End Developer pasionații de informatică vor trebui să scoată din buzunare 7.200 de lei, iar pentru cel de Full Stack Developer, 239.000 de lei. Poate că la prima vedere par sume mari de bani, însă de îndată ce veți vedea rezultatele unui studiu realizat de Codecool cu privire la așteptările salariale pentru o poziție de programator junior vă veți schimba părerea. Potrivit studiului, pentru o poziție de programator fără experiență, în domeniul IT, 40% dintre respondenți au spus că se așteaptă la un salariul net de 2.000 – 3.000 de lei pe lună, peste 30% își doresc între 3.000 – 4.000 de lei și 12% între 4.000 și 5.000 de lei. Tot studiul arată că opt procente dintre respondenți își doresc un salariu mai mare de 5.000 de lei.

„Atunci când cererea de specialiști IT este mare, companiile încearcă să-și creeze un pachet de beneficii cât mai atractiv, pe lângă salariul despre care știm deja că de multe ori depășește nivelurile din celelalte industrii. Astfel, vorbim de beneficii care să îmbunătățească calitatea vieții angajatului. Cele mai întâlnite beneficii sunt asigurările private de sănătate, stomatologice, abonamentele la sălile de fitness, tichetele de masă și cele de vacanță, deconturi pentru transport sau discounturi pentru echipamente. Unele companii oferă angajaților un buget pentru beneficii și o listă din care pot alege, personalizând în funcție de preferințele proprii. Dincolo de beneficiile materiale și financiare, unul dintre cele mai mari avantaje oferite în industria IT, rămâne posibilitatea de a lucra remote”, spune Claudia Tamași, Country Manager pentru Codecool în România.

Foto: © Alphaspirit | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: