Companii Finanțe Stiri

ERT avertizeaza asupra consecintelor unui Brexit

31 mai 2016 2 min

ERT avertizeaza asupra consecintelor unui Brexit

Reading Time: 2 minute

Destramarea pietei unice si a regulilor dupa care se conduc 28 de tari ar reduce prosperitatea in loc sa o sporeasca (…) Europa fara Marea Britanie ar fi mai slaba, dupa cum si Marea Britanie ar fi mai slaba in afara Europei, considera European Round Table of Industrialists (ERT), asociatie a celor mai mari companii europene, intr-o scrisoare deschisa care avertizeaza asupra efectelor Brexit.

“Ca lideri ai unora dintre cele mai mari companii din Europa, facem apel la reinnoirea increderii in Uniunea Europeana, ca prim pas pentru solutionarea provocarilor noastre comune. Doar o abordare comuna a acestora va avea ca rezultat schimbarile necesare pentru imbunatatirea conditiilor de munca si a nivelului de trai al cetatenilor europeni, in special pentru tineri si generatiile viitoare”, se arata in scrisoarea ERT.

Liderii celor mai mari companii din Europa considera ca, desi Uniunea Europeana are nevoie de imbunatatiri, munca pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta UE nu s-a terminat. Astazi, o urgenta deosebita o reprezinta nevoia vitala de a coopera la nivel transfrontalier in chestiuni de securitate, impotriva terorismului şi pentru solutionarea cauzelor si consecintelor crizei refugiatilor. De asemenea, Europa are nevoie de o piata eficienta si integrata a energiei pentru a ne asigura sursele de energie si pentru a diminua emisiile de carbon, concomitent cu sustinerea competitivitatii economice. Sunt necesare imbunatatiri continue ale sistemului de educatie pentru ca cetatenii sa aiba succes pe piata muncii. Companiile mici au nevoie de acces la capital si resurse umane peste granite si de asemenea avem nevoie sa atingem intregul potential al digitalizarii si inovarii pentru a crea o adevarata piata unica digitala. Aceasta va imbunatati competitivitatea companiilor europene, atat a celor mari cat si a celor mici, sustinand crearea de locuri de munca si cresterea economica.

“Inca de la intemeierea sa, Uniunea Europeana a reprezentat o forta de schimbare pozitiva – atat la nivel social cat si economic, de securitate si de nivel de trai. In ultimii 60 de ani, companiile s-au dezvoltat iar familiile au devenit in general mai prospere, ca urmare a relatiilor mai stranse intre oameni si institutii in intreaga Europa”, arata ERP.

Uniunea Europeana este acum cea mai importanta grupare economica si comerciala din lume. Astazi, jumatate de miliard de oameni din UE genereaza un Produs Intern Brut de 14.000 miliarde de euro. Uniunea Europeana este responsabila de 14% din importurile si exporturile la nivel global si a negociat acorduri comerciale cu numeroase tari. Aceasta statura ne confera o putere imensa de negociere in acordurile comerciale internationale, precum si capacitatea de a ne proteja locurile de munca si sectoarele economice de amenintarile externe.

Liberalizarea pietei in domenii cum ar fi telecomunicatiile, transporturile aeriene si energia a adus o mai mare varietate a ofertei, a sporit concurenta si eficienta. Transporturile rutiere, feroviare si aeriene se pot desfaşura acum mai simplu, ca urmare a reglementarilor europene. Consumatorii se pot increde in masuri de siguranta alimentara care au creat standarde la nivel mondial, iar reglementarile privind medicamentele sunt unice la nivel continental. Colaborarea pentru proiecte de cercetare stiintifica si industriala a fost facilitata de initiativele Uniunii Europene, iar regiunile mai sarace au perspective mai bune de dezvoltare economica datorita fondurilor UE.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: