Finanțe Stiri

Euro va intra în banda de 4,8-4,9 lei la începutul anului viitor

27 sept. 2019 2 min

Euro va intra în banda de 4,8-4,9 lei la începutul anului viitor

Reading Time: 2 minute

Cursul de schimb va intra, la începutul anului viitor, în banda de 4,8-4,9 lei pentru un euro, estimează  Florin Andrei, Senior Economist UniCredit Bank.

“Euro a fost în vacanță pe parcursul verii. Cursul a fost destul de stabil – 4,72 -4,73 lei pentru un euro, dar în ultimele luni din an crește foarte mult cererea internă – vin sărbătorile. Creștere cererea de produse din import și asta înseamnă o presiune mai mare pe leu, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai mulți euro în piață. Previzionam un curs de 4,78 lei pentru un euro la finalul anului, dar la începutul anului viitor se va intra în banda de 4,8-4,9 lei pentru un euro”, a declarat Florin Andrei, la evenimentul Antreprenorii Viitorului.

În ceea ce privește evoluția dobânzilor, economistul a explicat că în condițiile în care inflația este 4%, nu putem avea dobânzi de referință mai mici de 4%.

“Inflația ne arde pe toți – ne arde la buzunar când mergem la supermarket, când se scumpesc combustibili (…) Inflația este în jur de 4% și va rămâne în jurul acestei valori. Este așteptată să crească spre finalul anului, pentru că cererea internă în România este încă mare și este o cerere în special pentru produse de import. Cerere vine din stimulentele pe care guvernul le-a introdus în economie în ultimii doi ani”, a arătat Florin Andrei. El a explicat că în Zona Euro inflația este 1%, astfel că o comparație între dobânzile din România și cele din Zona Euro este forțată.

“Dobânzile din punctul meu de vedere nu sunt mari, pe ultimele 6 luni au rămas destul de constante. Atât timp cât inflația rămâne la 4%, dobânzile nu pot scădea. Mai mult, în condițiile în care inflația rămâne la un nivel consistent nu ne putem aștepta la stimulente monetare din partea Băncii Naționale. Adică, BNR nu poate să mai scadă rata de dobândă, să ieftinească banii, cum s-ar spune (…) Nu ne putem aștepta ca Banca Națională să facă injecții de capital în sistem, deoarece inflația ar crește și mai mult”, a explicat economistul.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: