F&B Business Accelerator lansează un program dedicat inovației tehnologice în HoReCa și retail
Reading Time: 4 minuteIndustria ospitalității și retailul modern trec printr-o transformare accelerată, alimentată de trei forțe majore: creșterea costurilor operaționale, criza de personal și schimbarea comportamentului de consum, în special în rândul Generației Z, afirmă organizatorii F&B Business Accelerator, anunțând lansarea celei de-a 15-a ediții a programului, dedicată antreprenorilor care dezvoltă tehnologie cu aplicabilitate în HoReCa și retail.
În România, deficitul de personal în HoReCa este estimat la 20–25%, iar în zonele turistice poate depăși 50% în plin sezon, arată datele Federației Patronatelor din Industria Ospitalității. Mai mult decât atât, din cauza costurilor operaționale în creștere, 51% din antreprenorii din HoReCa se așteaptă la margini de profit mai mici în 2026, potrivit unui sondaj realizat în rândul celor peste 700 de participanți la Gala Romanian Hospitality Awards.
Pe de altă parte, Generația Z determină o reconfigurare profundă a industriei de turism, forțând brandurile să treacă de la oferta standardizată la experiențe modulare și transparente. Gen Z caută destinații care pot fi explorate „ca un localnic”, unde pot accesa spații autentice și distribui conținut memorabil online. Hotelurile care își construiesc povestea în jurul unui scop (de ex. sustenabilitate, patrimoniu local sau incluziune) performează mai bine în rândul acestei generații.
În același timp, în retail, Gen Z așteaptă experiențe hibride: showroom-uri fizice completate de funcționalități digitale, opțiuni de personalizare în timp real și asistență instantanee prin AI sau chat-uri integrate. Atragerea acestui segment înseamnă o regândire a brandului: de la viteză și conveniență la valori împărtășite și apartenență culturală. Astfel, Gen Z impune un nou standard operațional – rapid, etic, interactiv – care rezonează atât cu alegerile lor de călătorie, cât și cu cele de consum.
F&B Business Accelerator caută startupuri de tehnologie cu aplicabilitate în HoReCa și retail
Pentru a impulsiona adopția noilor tehnologii în HoReCa și retail, F&B Business Accelerator lansează cea de-a 15-a ediție a programului – dedicată exclusiv startupurilor care dezvoltă soluții tehnologice cu aplicabilitate în cele două sectoare.
„Vedem un interes tot mai mare din partea operatorilor HoReCa pentru soluții tehnologice cu impact real. Digitalizarea nu se rezumă la un meniu accesat de pe propriul telefon – ci la o transformare profundă, care reduce costurile, optimizează operațiunile, îmbunătățește experiența și, implicit, retenția angajaților și creează interacțiuni mult mai relevante pentru clienți. Având în vedere interesul în creștere pentru soluții tehnologice cu impact real, lansăm un nou program de accelerare dedicat startupurilor de tehnologie cu aplicabilitate în HoReCa și retail. Vrem să impulsionăm adopția tehnologiilor emergente și să intermediem noi parteneriate între startupuri și jucători consacrați din HoReCa și retail,” afirmă Robert Agarici, Program Director F&B Business Accelerator.
Din echipa de traineri și mentori ai F&B Business Accelerator fac parte unii dintre cei mai apreciați antreprenori din HoReCa, precum și specialiști din industrii conexe: Radu Savopol, fondator 5 to go, Jerry Dauteuil, fondator Jerry’s Pizza, Daniel Mischie, CEO City Grill Grup, Daniel Donici, fondator Artesana, Răzvan Gheorghiu Testa, partener fondator Țuca Zbârcea & Asociații sau Dragoș Smeu, fondator Mavericks. The Agency.
Înscrierea în program poate fi realizată pe site-ul F&B Business Accelerator
Echipele de fondatori care vor fi acceptate în program vor beneficia de:
- 3 zile de workshopuri offline, în București: Fondatorii vor lucra alături de antreprenori din HoReCa, investitori și specialiști din retail. În cadrul workshopurilor, participanții vor afla mai multe despre:
- Cum validezi dacă problema pe care o rezolvi este reală, recurentă și de amploare
- Cum structurezi un business plan
- Drumul de la MVP la Product Market Fit
- Cum îți poate eficientiza Inteligența Artificială eforturile de marketing
- Ce caută investitorii care pariază pe tehnologie în ospitalitate și retail
- Calibrarea produsului și dezvoltarea de parteneriate prin sesiuni de mentorat 1 to 1
- Workshopuri online, de grup: Printre temele abordate în cadrul workshopurilor online se numără:
- Autocunoaștere și profilare LSI
- Dezvoltarea unui P&L
- Strategii de optimizare financiară
- Strategii de email marketing
- Storytelling și Marketing 7P
- Dezvoltare prin intermediul fondurilor europene
- IP Rights și M&A
- Acces garantat la F&B Innovation Camp, singurul bootcamp de inovare în industria alimentară din România
În perioada 25-27 mai 2026, la Teleferic Grand Hotel din Poiana Brașov, peste 100 de antreprenori, furnizori, specialiști din industrii conexe și investitori își dau întâlnire la F&B Innovation Camp. Timp de 3 zile, aceștia lucrează împreună pentru a adresa problemele sistemice ale sectorului alimentar și a facilita inovația. Se testează idei, se validează modele și se generează parteneriate reale. Echipele de fondatori acceptate în F&B Business Accelerator beneficiază automat de participarea la F&B Innovation Camp.
- Pitching Day în cadrul F&B Innovation Camp. Absolvenții programului F&B Business Accelerator își vor putea prezenta startupul în fața fondurilor de investiții și investitorilor de tip angel din plan intern și internațional, participanți la F&B Innovation Camp.
- Acces în comunitatea de alumni a F&B Business Accelerator: Peste 130 de antreprenori au absolvit programul F&B Business Accelerator, făcând parte din comunitatea de alumni. Facilitarea de noi parteneriate și accesul preferențial la resursele și la evenimentele Hospitality Culture Institute se numără printre principalele beneficii ale membrilor comunității de alumni.
„Prin F&B Business Accelerator, ne propunem să conectăm startupurile tech cu realitatea din teren a industriei ospitalității si retailului modern. Căutăm fondatori care vor să înțeleagă piața și să scaleze rapid, prin soluții care rezolvă probleme reale,” adaugă Robert Agarici.
Despre F&B Business Accelerator
F&B Business Accelerator este singurul program de accelerare dedicat antreprenorilor din industria ospitalității și alimentației din România. Programul, organizat cu sprijinul UniCredit Bank și Bocado, sprijină startupuri și afaceri emergente din HoReCa, retail, producție alimentară și foodtech prin workshopuri aplicate, mentorat strategic, acces la investitori și integrarea într-un ecosistem de inovație.
Din 2020 până în prezent, programul a format peste 130 de antreprenori, a generat parteneriate naționale și a devenit o platformă de referință pentru dezvoltarea de soluții scalabile în industria alimentară.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz


