Finanțe Stiri

Creștere economică nesustenabilă

18 sept. 2017 2 min

Creștere economică nesustenabilă

Reading Time: 2 minute

Ritmul de creștere economică din primul semestru este nesustenabil, mai ales în contextul în care vine pe o dinamică foarte lentă a investițiilor și într-un context de deteriorare a echilibrelor macroeconomice, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist Banca Transilvania (BT).

“Suntem mai pesimiști în ceea ce privește cea de-a doua parte a anului (…) Avem o deteriorare semnificativă a  echilibrelor macroeconomice. Dacă ne uităm, în principal, la poziția externă a României – un deficit de cont curent în intesificare cu peste 60% în primele șapte luni ale anului curent, foarte probabil ponderea deficitului de cont curent în PIB în acest an va depăți 3%, noi ne așteptăm la 3,4%. Ar fi cel mai ridicat nivel din 2012”, a declarat Andrei Rădulescu, la un eveniment organizat de FinMedia.

BT scenariu macro ro

Economistul șef al BT a arătat că, pe plan global, ne aflăm în faza de vârf a ciclului economic post-criză. “Atenție! suntem pe faza de vârf a ciclului economic post criză în plan global (…) În această fază probabil că urmează o consolidare înainte de intrarea pe fază de aterizare a ciclului economicpost-criză”, a spus Andrei Rădulescu.

Economia SUA se pregătește de aterizare

Economistul a arătat că se așteaptă la o aterizare a economiei mondiale în trimestrele următoare, cu precădere în 2019, având în vedere că în economia Statelor Unite se observă în ultimii ani un decalaj semnificativ între dinamica productivității muncii care este într-o tendință descendentă și dinamica locurilor de muncă în tendință de accelerare.

“În prezent, în economia americană numărul de locuri de muncă este cu 8,2 milionane mai ridicat față de cel de dinainte de criză. Dacă luăm în calcul joburile distruse în perioada crizei și joburile create după criză, economia americană se află în cel mai lung ciclu de creștere de după cel de-al doilea Război Mondial”, a precizat Rădulescu.

sua varf ciclu economic postcriza
Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: