BizRemote by certSIGN Finanțe

Florin Cîţu speră într-o revenire în V a economiei

18 mai 2020 2 min

Florin Cîţu speră într-o revenire în V a economiei

Reading Time: 2 minute

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, spune că revenirea în V a economiei, adică o creștere rapidă după scăderea PIB, este scenariul de bază din punctul său de vedere.

“Revenirea în V a economiei este scenariul de bază din punctul meu de vedere. Datele pentru primul trimestru au crescut SEMNIFICATIV probabilitatea pentru acest scenariu”, a scris Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook.

Sectorul privat în special şi economia în general au răspuns perfect măsurilor implementate de guvern încă din februarie pentru a reduce efectele pandemiei, iar România a reuşit la sfârşitul primului trimestru, împotriva tuturor criticilor şi estimărilor apocaliptice, o creştere economică în termeni reali de 0,3% faţă de trimestrul 4 din 2019, lucru care se traduce într-o rată de creştere anuală de 2,7%, susţine ministrul Finanţelor. „Media estimărilor analiştilor pentru creşterea economică era de -0,9%. Asta estimau economiştii/analiştii. Am spus de nenumărate ori că este mult prea pesimist şi că pe baza modelelor macro pe care eu le folosesc economia României s-ar putea să fie singura cu creştere economică din UE în primul trimestru”, explicase ministrul cu o zi în urmă.

Ministrul a arătat că estimările privind creșterea economică pentru trimiestrul I sunt foarte importante pentru că pe baza acestora analiştii şi economiştii îşi vor revizui estimările privind evoluția economiei în perioada următoare. „Scenariile apocaliptice se bazau pe o contracţie de -0,9% în primul trimestru, care s-a dovedit greşită. Modelele agenţiilor de rating, analiştilor etc. au greşit în medie cu 1,2% şi acest lucru trebuie corectat. Mă aştept să vedem estimările revizuite în perioada următoare”, a arătat Cîțu.

Ministrul a atras însă atenţia asupra faptului că urmează luni dificile pentru economia românească, dar şi pentru populaţie. „Nu trebuie să ne oprim aici. Urmează luni dificile pentru economia României şi pentru români. Am crescut deficitul bugetar pentru a aloca mai mulţi bani către sănătate, şomaj tehnic, plata concediilor medicale, rambursare TVA anticipat, investiţii. Iar deficitul trebuie finanţat”, a arătat Florin Cîţu. Ministrul a precizat că va continua „să administreze finanţele României cu responsabilitate şi precauţie” şi a reiterat că „pericolul cel mai mare pentru economia României şi pentru români vine din Parlament”.

foto:  © Elnur | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: