Finanțe Stiri

Fondul Proprietatea ar putea ataca OUG 114 la Curtea Europeană de Justiție

4 apr. 2019 2 min

Fondul Proprietatea ar putea ataca OUG 114 la Curtea Europeană de Justiție

Reading Time: 2 minute

Obiectivul Fondului Proprietatea este prevenirea implementării OUG 114/2018, din cauza prejudiciilor financiare aduse companiilor din portofoliul său, dar există și posibilitatea ca Fondul să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments și Manager de Portofoliu al FP. Acesta a precizat însă că astfel de procese durează foarte mult, timp în care efectele se produc.


Johan Meyer a arătat că Ordonanța de Urgență aprobată de Guvernul României în data de 21 decembrie 2018 care vizează sectoarele electricitate, gaze, telecomunicații, bancar și pensii private a afectat companiile din portofoliul Fondului Proprietatea (FP).

„​După schimbările care au fost anunțate la finalul săptămânii trecute, există posibilitatea ca companiile care produc energie pe bază de cărbune să fie excluse de la plata taxei de 2%, ceea ce introduce o discriminare față de alte companii din energie. Din punct de vedere al concurenței ridică semne de întrebare cu privire la ajutor de stat. Cu siguranța vom demara o acțiune legală. De asemenea, prejudiciul financiar care va fi suferit de companii din cauza modului în care metodologia a fost implementată, cu siguranță ne vom uita la prejudiciul financiar și vom demara o potențială acțiune în justiție”, a spus Meyer.

Potrivit unei prezentări a FP, principalele prevederi în vigoare aprobate prin cele două ordonanțe, cu impact asupra valorii activului net al Fondului sunt următoarele:

-Introducerea unei taxe de 2% pe cifrei de afaceri a companiilor din sectoarele electricitate și gaze. Producătorii de energie pe bază de cărbune, precum și unitățile de cogenerare vor fi scutite

-Plafonarea prețului gazelor pentru consumatorii casnici și centralele de producție energie termică ce livrează agent termic sistemelor locale de încălzire la 68 Lei pe MW/h de la 1 mai 2019 până în februarie 2022

-Plafonarea prețului energiei electrice pentru consumatorii casnici și întreprinderile mici (cu mai puțin de 50 de angajați și venituri mai mici de 50 milioane Euro) la un preț stabilit de reglementator (“ANRE”). Pentru perioada 1 martie – 31 decembrie 2019, ANRE a stabilit un preț pentru Hidroelectrica de 111,61 Lei/MWh și o cantitate ce va trebui vândută pe piața reglementată reprezentând 9,7% din producția de electricitate livrată în 2018. Pentru Nuclearelectrica prețul a fost stabilit la 188 Lei/MWh și o cantitate reprezentând 13,4% din producția de electricitate livrată în 2018.

-Taxa pe activele bancare: 0,4% pe an pentru băncile cu o cotă de piață mai mare de 1% și 0,2% pentru băncile cu o cotă de piață sub 1%

-Modificări la Pilonul II de Pensii:

‒ opțiunea de transfer de la Pilonul II la Pilonul I după cel puțin 5 ani de contribuție la Pilonul II

‒ reducerea comisionului de contribuție de la 2,5% la 1%

‒ capital social mai mare pentru administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II care trebuie plătit până la 31 decembrie 2019.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: