Finanțe Stiri

Garanti Bank estimează o creștere a PIB de 4% în 2018

15 ian. 2018 2 min

Garanti Bank estimează o creștere a PIB de 4% în 2018

Reading Time: 2 minute

Garanti Bank anticipează că rata de creștere a produsului intern brut (PIB) va încetini în 2018, la 4%, de la 6,5% în 2017, în principal ca urmare a ritmului de creștere mai lent al industriei și al comerțului, corelat cu o posibilă încetinire a economiilor Germaniei și Italiei, două dintre primele trei destinații ale exporturilor românești.

Potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al Garanti Bank, capacitatea industrială a avansat în ultimul trimestru al anului 2017, peste media anilor de după criză. Banca estimează că principalele ramuri industriale care vor crește în continuare vor fi, ca și în trimestrele anterioare, producția de mașini, utilajele și echipamentele electrice.

garanti sediu

În ceea ce privește inflația, Garanti Bank estimează că aceasta va continua să crească și va atinge un nou vârf, cel mai probabil în primul trimestru al anului, în timp ce media anuală ar putea înregistra un salt, de la 1,3% în 2017, la 4% în 2018.

Ca urmare a presiunii creșterii prețurilor de consum, Garanti Bank anticipează că Banca Națională a României (BNR) va opera mai multe majorări a dobânzii cheie în 2018. Potrivit raportului, dobânda cheie ar putea ajunge la 2,75% în 2018. Deficitul de cont curent va continua să se lărgească în 2018, dar nu va lua un avans semnificativ, pe fondul ritmului mai puțin alert de creștere a salariilor. Cu toate acestea, adâncirea deficitului, coroborată cu o posibilă deteriorare a climatului investițional, ar putea pune presiune pe moneda națională. Astfel, Garanti Bank estimează că paritatea euro – leu ar putea ajunge la 4,78 până la finalul anului, arată banca, într-un comunicat de presă.

Creditarea s-a aflat pe o pantă ascendentă anul trecut, depășind media zonei euro la finalul lui 2017. Potrivit raportului macroeconomic, ritmul de creștere a creditării se va menține și în 2018. Banca anticipează o majorare a volumului de împrumuturi acordate companiilor, precum și un avans moderat al creditelor de consum, pe fondul unor posibile recomandări  din partea BNR ca băncile să nu adâncească gradul de îndatorare a populației.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: