Finanțe

Anglia a votat pentru Brexit

24 iun. 2016 2 min

Anglia a votat pentru Brexit

Reading Time: 2 minute

Anglia a votat pentru Brexit in referendumul de pe 23 iunie, a anuntat oficial, la Manchester, presedinta Comisiei Electorale, Jenny Watson. 51,9% dintre britanici au votat pentru iesirea din UE, iar 48,1% au votat pentru ramanerea in blocul comunitar, arata rezultatele finale anuntate dupa incheierea numaratorii sufragiilor.

Londra, Scotia si Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in UE, insa tabara proeuropeana a fost subminata de rezultate slabe in nordul Angliei.

Aproape 17 milioane de britanici au votat pentru Brexit, fata de 15,7 milioane pentru UE. Rata de participare a fost de 72,2%, iar peste 26.000 de buletine de vot au fost anulate.

Lira sterlina este in scadere cu 8,5% fata de dolar, la cel mai redus nivel din ultimii peste 30 de ani, in primele ore ale diminetii de vineri, pe masura ce numaratoarea voturilor de la referendumul din Marea Britanie sugereaza ca britanicii au optat pentru iesirea din Uniunea Europeana, potrivit Bloomberg.

Volatilitatea s-a accentuat pe masura numararii voturilor, lira fluctuand intr-un interval mai mare de 15 centi americani, in timp ce probabilitatea calculata de casa de pariuri Oddschecker este 93% pentru iesire, fata de 23% joi.

Votul scotienilor alimenteaza speculatiile privind independenta

Votul pentru Brexit a dat nastere imediat unor discutii privind organizarea mai multor referendumuri, inclusiv repetarea unuia care era cat pe ce sa dupa la o divizare a Marii Britanii in urma cu doi ani, cel privind independenta Scotiei.

Sefa executivului din Scotia, Nicola Sturgeon, a afirmat ca rezultatele referendumul ”arata clar ca poporul scotian isi vede viitorul in cadrul Uniunii Europene”, potrivit agentiei DPA.

Inainte de referendumul de joi, Partidul National Scotian (SNP), condus de Nicola Sturgeon, a anuntat ca va avea loc o alta consultare populara in cazul in care Scotia va fi nevoita sa iasa din UE impotriva vointei sale. ”Sunt sigur ca Nicola Sturgeon va aplica manifestul SNP” in cazul unui vot global privind iesirea Regatului Unit din UE, a declarat la BBC Alex Salmond, predecesorul Nicolei Sturgeon.

Toate circumscriptiile electorale scotiene au votat joi, in proportie de 62%, pentru ramanerea in UE, iar 38% in favoarea Brexit.

Tusk: UE este hotarata sa-si pastreze unitatea in 27

Uniunea Europeana este hotarata sa-si pastreze unitatea in 27 de membri, dupa decizia Marii Britanii de a parasi blocul comunitar, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, subliniind ca acesta „un moment istoric, dar nu unul potrivit pentru reactii isterice”.

„Nu este niciun secret ca noi am dorit un rezultat diferit la referendumul de ieri. Sunt pe deplin constient de cat de serios sau chiar de dramatic este acest moment din punct de vedere politic”, a subliniat Tusk, intr-o declaratie asumata in numele liderilor celorlalte 27 de state membre ale Uniunii.

„Nu exista niciun mod de a prezice toate consecintele politice ale acestui eveniment, mai ales pentru Marea Britanie. Cu siguranta insa, nu este un moment potrivit pentru reactii isterice. Vreau sa asigur pe toata lumea ca suntem pregatiti si pentru acest scenariu negativ. Asa cum stiti, UE nu este doar un proiect pentru vreme buna”, a spus Donald Tusk.

„In ultimii doi ani, am discutat cu toti liderii UE, prim-ministri si presedinti, ca si sefi ai institutiilor UE, despre posibilitatea unui Brexit. Astazi, in numele celor 27 de lideri, pot spune ca suntem hotarati sa ne pastram unitatea de 27. Pentru noi toti, uniunea este cadrul pentru viitorul nostru comun. As vrea, de asemenea, sa dau asigurari ca nu va exista un vid juridic. Pana cand Marea Britanie va iesi in mod oficial din Uniunea Europeana, legislatia UE va continua sa se aplice Marii Britanii si in interiorul acesteia. Prin aceasta, inteleg drepturi si obligatii”, a subliniat presedintele Consiliului European.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: