Help Net susține transformarea vaccinării antigripale din farmacii în program permanent
Reading Time: 3 minuteHelp Net, parte din PHOENIX group, susține dezvoltarea serviciului de vaccinare în farmacii. În prezent, autoritățile și agențiile din domeniu discută transformarea în serviciu permanent a programului pilot de vaccinare antigripală în farmacii, precum și extinderea acestuia la alte vaccinuri compensate, cu prioritate la vaccinarea anti-HPV, anti-pneumococică și dTpa. Acest demers are în vedere creșterea ratei de acoperire vaccinală la nivel național.
”Această inițiativă este în deplină concordanță cu viziunea noastră despre rolul farmaciilor și al farmaciștilor în lanțul de îngrijire medicală de care are nevoie fiecare pacient. Farmacia nu este doar un punct de retail. Este cel mai apropiat furnizor de servicii de sănătate, care vine să completeze și să susțină activitatea medicilor. De altfel, vaccinarea în farmacii este un demers care ia amploare la nivel global și ne bucurăm că suntem parte din acest demers, având în vedere că România este una dintre țările care au făcut acest pas important pentru creșterea accesibilității populației la procesul de vaccinare”, a subliniat Nikolay Kolev, Managing Director Farmexim I Help Net.
Programul pilot de vaccinare antigripală în farmacii, demarat în noiembrie 2022 și care continuă în prezent, a demonstrat că metodologia de lucru și procedura aprobată funcționează.
Farmaciile Help Net participă în program încă de la debutul acestuia și, începând din decembrie 2024, oferă serviciul de vaccinare împotriva gripei sezoniere în 40 de unități din țară (https://www.helpnet.ro/centre-de-vaccinare-antigripala). Unitățile incluse în acest program sunt prevăzute cu spații dedicate activității de vaccinare, care asigură siguranța și confidențialitatea procesului.
Abordare proactivă medic-farmacist-pacient
Etapa următoare poate avea în vedere permanentizarea vaccinării antigripale în farmacii și extinderea cu alte tipuri de vaccinuri. Infrastructura existentă permite dezvoltarea programului. În noiembrie 2024, la nivel național, 416 farmacii aveau autorizare specială pentru efectuarea de vaccinuri gripale. De la demararea programului pilot, peste 1.500 de farmaciști – dintre care 60 de farmaciști din rețeaua Help Net – au participat la cursuri postuniversitare pentru vaccinare în farmacii și au fost autorizați pentru acest serviciu. De asemenea, farmaciștii vaccinatori au fost incluși anul trecut în cadrul personalului de specialitate cu atribuții și rol în Programul Național de Vaccinare. A fost un demers deosebit de important pentru profesia de farmacist, dar și pentru consolidarea rolului său ca verigă cheie în cadrul activităților de prevenție.
Începând cu sezonul gripal 2023–2024, programul pilot a fost derulat în paralel cu compensarea vaccinurilor și eliberarea lor prin farmacii, ceea ce a permis creșterea accesibilității la serviciile de vaccinare, dar și o optimizare a traseului persoanelor care vor să se vaccineze. Prin administrarea vaccinului direct în farmacie nu a mai fost nevoie de încă o vizită la medic.
Vaccinarea în farmacii la nivel global
Rolul farmacistului în promovarea vaccinării și ratele de vaccinare au crescut considerabil la nivel global, potrivit unui studiu realizat de Federația Farmaceutică Internațională în 120 țări, din 2016 până în 2024. Din 2016 până în prezent, vaccinarea în farmacii a fost autorizată în 57 țări și teritorii, dintre care aproape jumătate sunt în Europa. În ultimii patru ani, numărul farmaciilor care raportează implementarea vaccinării a crescut cu peste 67%. În 26 de țări farmaciștii pot să prescrie unele dintre vaccinuri, iar în trei dintre acestea farmaciștii pot prescrie toate vaccinurile.
Farmaciile Help Net, furnizor de servicii de sănătate
Help Net are un istoric de programe de consiliere și prevenție în beneficiul pacienților. De la serviciul de gestionare și monitorizare a polimedicației, la măsurarea tensiunii arteriale, programe de prevenție și educație, în parteneriat cu medici, cum ar fi cele de informare a tinerelor mame cu privire la alimentația și îngrijirea copilului sau cele de control al greutății și preîntâmpinare a obezității. După declararea pandemiei COVID-19, farmaciile Help Net au fost autorizate să organizeze activități de testare pentru depistarea infecției cu SARS CoV 2. De asemenea, în perioadele de caniculă din timpul verii, unitățile Help Net devin puncte de prim-ajutor pentru persoanele vulnerabile.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz