Stiri

Likeurile de pe rețelele sociale nu pot fi considerate încălcare disciplinară

17 iun. 2021 2 min

Likeurile de pe rețelele sociale nu pot fi considerate încălcare disciplinară

Reading Time: 2 minute

O angajată a ministerului educației din Turcia a fost dată afară pentru că a dat likeuri pe rețelele sociale unor articole critice la adresa puterii. Ea a fost acuzată de perturbarea liniștii și ordinii la locul de muncă.

A urmat o cercetare disciplinară efectuată în 2016, iar salariata a fost concediată pe motiv că aprecierile pe Facebook reprezintă încălcări ale condiţiilor stipulate în contractul colectiv de muncă. Angajata a contestat decizia la instanţa privind conflictele de muncă, dar această instanță a stabilit că like-ul dat unei postări de pe Facebook nu poate fi acoperit de libertatea de exprimare prevăzută de drepturile omului, iar conținutul postărilor ar fi dus la perturbarea ordinii şi liniștii la locul de muncă.

Instanțele din Turcia au acuzat-o că likeurle provoacă îngrijorare

Una din postările apreciate de salariata din educație conținea cuzaţii defăimătoare la adresa profesorilor şi ar fi provocat îngrijorarea elevilor şi a părinţilor. Salariata a înaintat şi un apel la această decizie, care i-a fost respins, iar o cerere depusă la curtea constituţională turcă a fost respinsă ca inadmisibilă.

Proces la CtEDO pentru libertatea de exprimare

Reclamanta s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului și a reclamant faptul că likeurile de pe rețelele sociale reprezintă o formă de a indica interesul asupra unui subiect sau aprobă anumite articole expuse în mediul online. Acest lucru reprezintă o practică generală de exercitare a libertății de exprimare în mediul online.

CtEDO i-a dat câștig de cauză

Instanța europeană a drepturilor omului i-a dat câștig de cauză și a reținut că un like dat pe rețeaua socială nu a avut un impact la fel de mare ca al unei pagini publice. Pe de altă parte relația de muncă nu conținea o clauză de loialitate față de angajator. Acestea există de cele mai multe ori în cazul companiilor private. Acolo trebuie să existe clauze stipulate clar în contract, cu ce are voie să aprecieze și ce nu are voie să aprecieze angajatul în rețelele sociale.

CtEDO a reţinut că nu s-a ţinut cont de toate faptele şi circumstanţele de către comisia de disciplină când s-a stabilit că acţiunile salariatei erau menite să perturbe ordinea şi liniştea la locul de muncă, iar instanţa de justiţie turcă nu a cercetat dacă ”like-urile” în cauză aveau potenţialul de a genera reacţii adverse la locul de muncă, iar motivarea pentru susţinerea deciziei de concedierii nu este relevantă şi suficientă.

Reclamanta a obținut daune morale de 2000 de euro, dar evenimentul poate fi considerat precedent în alte cauze similiare de tratare a angajaților.

Photo 41627530 © Ratz Attila | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: