BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Impactul economic al COVID-19 se va simți până la sfârșitul anului

9 apr. 2020 2 min

Impactul economic al COVID-19 se va simți până la sfârșitul anului

Reading Time: 2 minute

Impactul economic al coronavirusului se va resimţi puternic până în trimestrul IV al acestui an, estimează aproape jumătate dintre analiștii CFA România. Deficitul bugetar anticipat are o valoare medie de 6,5%.

„În cadrul sondajului pentru luna martie 2020 au fost adăugate şi două întrebări suplimentare, cu privire la: impactul economic al coronavirusului – cea mai mare parte a respondenţilor (48%) anticipând ca acesta se va resimţi puternic până în trimestrul IV al anului; deficitul bugetului de stat anticipat pentru 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 6,5%”, se arată într-un comunicat al CFA.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9370, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9954.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2021/aprilie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,79%.

„Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a primei de risc a României, aproximativ 87% dintre participanţi prevăzând o creştere a preţului CDS cu scadenţa de 5 ani. De asemenea, peste 63% dintre participanţi consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate. În luna martie se observă o majorare, chiar dublare a abaterii medii pătratice a răspunsurilor la întrebările cantitative, ceea ce arată o incertitudine ridicată în rândul participanţilor cu privire la evoluţia viitoare a parametrilor economici”, arată analiștii CFA.

În luna martie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Society România a scăzut faţă de luna anterioară cu 27,7 puncte, până la valoarea de 20,8 puncte, cea mai mică din iulie 2012, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 14,1 puncte. Această evoluţie a fost determinată în special de componenta de condiţii curente a Indicatorului.

În contextul crizei generate de coronavirus, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut, faţă de luna anterioară, cu 57,5 puncte (record istoric), până la valoarea de 13,1 puncte, cea mai mică din august 2012, în timp ce faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 34 puncte.

Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 12,8 puncte până la valoarea de 24,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 4,2 puncte).

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către Asociaţia CFA România în 2011 şi este un indicator prin care organizaţia cuantifică anticipaţiile analiştilor financiari (250 de membri, deținători ai titlului de Chartered Financial Analyst) cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la: condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii; anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: