Vom avea cărți de identitate electronice pentru toată țara. De când vor fi disponibile
Reading Time: 3 minuteGuvernul a aprobat în ședința de joi procedurile de colectare a datelor biometrice pentru emiterea cărții electronice de identitate, precum și a procedurilor de ștergere a datelor stocate în bazele de date de producție și a imaginilor impresiunilor papilare colectate pentru eliberarea cărții electronice de identitate, stocate în Sistemul național informatic de evidență a persoanelor.
Guvernul a stabilit reguli unitare și transparente pentru preluarea și stocarea elementelor biometrice, constând în imaginea facială și impresiunile papilare a două degete, pentru cetățenii români care solicită eliberarea unei cărți electronice de identitate(CEI). Procedura este similară celei aplicate la emiterea pașapoartelor biometrice și a cardurilor de cetățenie.
Scopul acestei proceduri este înscrierea datelor pe suportul electronic al CEI, respectând cerințele minime de calitate și standardele tehnice comune stabilite prin Regulamentul (UE) 2019/1157.
Datele biometrice sunt colectate pentru a fi înscrise în cartea electronică de identitate, exclusiv în vederea verificării autenticităţii acesteia şi identităţii titularului, atunci când legea impune prezentarea documentului.
Hotărârea reglementează aspecte precum:
- Procedura de preluare a impresiunilor papilare și a imaginii faciale;
- Clarificarea situațiilor în care preluarea amprentelor digitale este imposibilă;
- Procedura de distrugere a datelor asociate cărții electronice de identitate și cărții de identitate simple, stocate în bazele de date de producție, și a imaginilor impresiunilor papilare colectate pentru eliberarea CEI și stocate în Sistemul Național Informatic de Evidență a Persoanelor.
Grupul țintă este format din persoanele care solicită eliberarea unei cărți electronice de identitate. Sunt exceptați de la obligația preluării amprentelor digitale minorii sub 12 ani și persoanele pentru care acest proces este fizic imposibil.
În contextul în care România a aderat la Programul Visa Waiver și a fost inclusă în Spațiul Schengen, adoptarea de proceduri aliniate la normele europene, care să includă noi măsuri de securitate pentru verificarea autenticității documentului și identității titularului, asigurând un risc redus de fraudă, reprezintă un demers esential.
Noile cărți de identitate, disponibile etapizat în 2025
În continuarea demersurilor de debirocratizare și simplificare administrativă, Guvernul a decis ca eliberarea Cărții Electronice de Identitate (CEI) la nivel național să înceapă progresiv, din 20 martie 2025, în județul Cluj, urmând ca, în termen de două luni după această dată, noul document să fie disponibil în toate cele 674 de servicii publice comunitare de evidență a persoanelor din țară.
Aceste termene au fost stabilite pentru a asigura îndeplinirea tuturor condițiilor tehnice necesare punerii în circulație a Cărții Electronice de Identitate, facilitând astfel extinderea emiterii acesteia la nivel național.
Eliberarea CEI este gratuită pentru cetățeni, costurile fiind acoperite prin PNRR, până în iunie 2026
Concret, implementarea Cărții Electronice de Identitate (CEI) la nivel național va începe etapizat, la 20 martie 2025, în județul Cluj. După optimizarea proceselor logistice și a testelor de calitate, emiterea CEI va începe și în București, urmând să fie implementată gradual în restul județelor, conform unui calendar stabilit de Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu autoritățile locale.
Din 2 iunie 2025, și copiii mai mici de 14 ani vor putea obține CEI.
De asemenea, începând cu data de 20 mai 2025, se vor elibera și Cărțile de Identitate Simple (CIS), pentru cei care nu doresc un document cu suport electronic.
Termenele stabilite de hotărârea Guvernului sunt repere esențiale la nivel național pentru extinderea procesului de emitere a Cărții Electronice de Identitate (CEI) și pentru începerea preluării cererilor din partea cetățenilor care doresc acest document.
Măsura urmărește uniformizarea activităților desfășurate de serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor prin optimizarea procesului de eliberare a actelor de identitate.
În perioada de tranziție, până la implementarea completă a CEI și CIS, va continua emiterea Cărții de Identitate model 1997.
Inițierea emiterii Cărții Electronice de Identitate la nivel național este esențială pentru implementarea Investiției 8 – „Cartea electronică de identitate și semnătura digitală” din Componenta 7 – Transformare digitală a PNRR.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz